Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

För er som ej är bekanta med temen algos inom finansindustrin så är det slang för de tradingrobotar vi ser mer och mer av i marknaden.

Dessa blir mer och mer sofistikerade och ändrar hela tiden sitt beteende i marknaden.
Det är vårt jobb som traders att kontinuerligt försöka anpassa oss till dessa maskiner samt den nya typ av handel de ofta medför.
Som ni har förstått så tradar med ett kort perspektiv. Jag analyserar tick för tick hur stark eller en svag en aktie är som ett komplement till att försöka förstå the big picture i den akien jag tradar.
Pga av detta så är det viktigt för mig att försöka förstå hur mycket volym som går igenom på de olika priserna.

Många gånger handlas denna volym av människor, men vanligare blir att volymen sköts av olika typer av algorithmprogram som sköter orderläggning och manipulering.

Dessa tradingrobotar skulle man kunna bryta ner i 4 olika varianter:

1. Program som handlar en stor order.
Detta program kan vara ett av de roligare programmen att trada med då de ibland agressivt handlar i marknaden. Robotens jobb är att fylla en stor order, ibland inom en range i en aktie. Ju större order är, desto större kan rörelsen i aktien bli. De bästa av dessa program handlar genom att lägga market orders, men man kan också se dem tex suga upp ordrar på bid för att sedan direkt höja upp sin volym till nästa pris när priset på aktien höjs.
De flesta stora fonder lägger även in sina ordrar genom en egen eller någon annans ”tradingrobot”. Detta gör att orderflödena inte är lika tydliga som förr då ingen vill visa sin ”hand” i marknaden. Därav är orderdjupsanalys/trading av mindre vikt nu för tiden.

2. Program som suger upp aktier.
Dessa är ofta mindre roliga program ofta ”suger upp” volym på ett ofta förvirrande sätt.
Ett av de svåraste av dessa program skapar en tight range och får aktien att se som svagast ut på botten och som starkast på toppen, suger upp ev köpare och säljare och tar aktien till andra sidan rangen.
Ett annat av dessa program kan tex köpa på sig mycket aktier, låter aktien droppa tillbaka och skakar av sig några köpare, får aktien att se svag så att den lockar in säljare för att sedan trycka offren högre igen.
För oss som tradar på kort tidsram är det rätt lätt att sugas in i denna manipulering pga av den stora volymen som programmet skapar även om programmet inte rör atktien så mycket.

3. Program som tradar en positon
Detta program bevakar en egen position i marknaden när aktien börjar röra sig. De håller tex volym på bids och höjer när priset går upp för att få aktien att se starkare ut än vad den egentligen är.
DE kan också tex sälja på toppen av rangen och köpa på botten av rangen.
Om man identifierar detta program i marknaden kan man ibland glida med.

4. Program som spekulerar i marknaden.
Dessa kan vara ett av de värsta programmen att trada mot. De är också dessa algos som man kan höra trader klaga på.
De kan tex köpa nya dagliga lägsta, korta nya dagliga högsta, köpa på bid för att sälja på offret mm.
Ofta spekulerar dessa program med så dåliga risk/reward parametrar att jag hoppas på att dessa program till slut går i konkurs :)
Samtidigt som programmen kan vara en pain in the ass, så kan man om man identifierar dessa orderläggninsrobotar ibland rida på stömmen.
Mer om algos framöver.

Mvh
/ John

3 Responses to “4 sorters ”Algos” / Algorithmic trading”

  1. […] Detta är bara några av detaljerna som kan vara värda att tänka på när man på daglig basis försöker tackla dessa köp och säljprogram. En konstant anpassning är vad som kommer att krävas av daytradern för att lyckas ha en edge mot framtidens marknad. Detta innebär att man konstant måste vara uppmärksam på nya beteendemönster i marknaden. Läs även artikeln: 4 sorters ”Algos” / Algoritnhmic Trading […]

  2. Calle-putte skriver:

    Kanonblogg!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.