Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer
Fråga:

Hej John.
Tack för en bra blogg!
Undrar lite om din mäklare / courtage, har för mig att du sagt att du handlar med en size på 50-100k (eller gjorde i början), om det nu är så, går du med vinst i affärer som när du tar en till två tick i tex Volvo?
Det jag egentligen undrar är, vilken mäklare använder du dig av och vad betalar du i courtage? Hur stor procentuell ökning krävs för att allt inte ska ätas upp av courtaget?
Att tex scala ut äter ju upp hela vinsten Har du något tips på hur jag kan få ner kostnaden?

Svar:

Hej.
Detta är en så pass återkommande fråga från många läsare att jag tänkte gå in lite på djupet gällande mäklare och courtage.
Detta är nämligen frågor jag också var tvungen att ta reda på när jag skulle börja trada aktier.
Här i Sverige finns det en hel del olika seriösa alternativ att välja mellan: Nordnet, IG Markets, Avanza, E-trade, CMC.
När jag skulle börja trada aktier så kontaktade jag de avdelningar som har hand om aktiva traders hos några olika mäklare för att få offerter på courtage mm. Många är flexibla beroende på hur mycket du kommer att handla.

Courtageinfo:
När du ska handla en aktie så kommer du betala ett fast courtage när du köper en aktie, samt ett fast courtage när du säljer en aktie.

Jag tänkte ge några exempel:

Har du tex 100 kr i fast courtage så kommer du att betala 200 kronor i courtage när du gjort en trade (köpt=100kr courtage och sålt=100kr courtage).
I detta fasta courtage är det vanligt att det från början i en vanlig aktiedepå ingår tre notor per fast courtage.
Att tre notor ingår betyder att du kan göra tre avslut per fast courtage.
Du kan tex köpa, köpa lite till, och sedan sälja allt när du vill ut = 3 notor, = 200 kr i courtage.
Eller du kan köpa allt på en gång, sälja hällften, för att senare sälja resterande hälft = 3 notor = 200 kr i courtage.

Du betalar dessutom ett procentuellt courtage för att reglera kostnaden på lite större affärer, tex 0,08% på det belopp du handlat för.
Ska du trada väldigt aktivt eller tom på heltid så går det givetvis inte att ha kostnader i närheten av ovanstående. Som Daytrader är låga kostnader A&O, speciellt här i Sverige där det är rätt dyrt att handla aktier i förhållande till tex USA.

Offerter:
Du måste då ta in offerter och förhandla med din mäklare så att du får ett rättvist courtage.
Du kommer få olika courtegekostnader beroende på hur mycket du kommer att omsätta, så du måste själv ringa och prata med dem om din unika situation på samma sätt som jag gjorde.
Ett vanligt coustage för en väldigt aktiv trader kan vara ca 29-50 kr i fast courtage. Ditt procentuella courtage kommer ligga mellan 0,01-0,05.
Båda lägstanivåerna går det att få ner priserna på ytterligare om du har riktigt hög daglig omsättning. Men då pratar vi över 10-20 miljoner i omsättning per dag.
Jag undviker att svara på vad exakt jag betalar i courtage då det är personligt. Mitt courtage har dessutom inget att göra med vad ni själva får i courtage då detta är olika från person till person.

Buntade notor:
Och till bland det viktigaste av allt om du är en väldigt aktiv daytrader. Swingtradar du eller gör ett par affärer om dagen är detta ej viktigt för dig.
Omsätter du tillräckligt per dag kan du få buntade notor.
Buntade notor betyder att alla notor i en och samma aktie per dag samlas ihop till ett grundcourtage, dvs i stället för tre notor per courtage kan du få många fler eller tom obegränsat antal notor.
Detta är oerhört viktigt för daytradern. Jag kan tex utan problem göra några hundra avslut/notor per dag i en aktie då jag scalar in och ut ur mina positioner.
Så man kan säga att jag betalar ett lågt fast courtage i min första trade i en aktie, därefter betalar jag ett procentuellt courtage för den totala summa jag omsätter i den aktien för dagen.
Tradar jag en annan aktie så betalar jag på nytt ett lågt fast courtage på första traden, och sedan efter det ett procentuellt courtage på summan jag omsätter i aktien oavsett om jag gör 10 till trades i samma akte.

Ta ett tick:
När jag började att känna på aktiemarknaden för några veckor sedan så småpillade jag med positioner med en risk på 25-50 kr per tick, då var det svårt att få något över efter courtage, speciellt om jag tradar runt i massa olika aktier då jag betalar fast corutage på så många fler aktier då. Jag ökar sakta men säkert och nu småpillar jag med positioner med en risk på runt 100 kr per tick. Det motsvarar positoner mellan 50.000-200.000 kronor.

Det betyder att jag har betalat hela det fast courtaget och tom börjar gå +plus även om jag bara tar ett par tick. Fortsätter jag trada den aktien så blir det billigare då jag enbart betalar en låg fast procent på det jag omsätter i aktien eftersom jag har buntade notor. Förhoppningsvis tar jag dock mer än ett tick :).

Jag räknar aldrig på procent, inte ens i slutet på dagen eller veckan. Jag tänker i form av risk/profit per tick och sedan hur mycket jag förlorar/vinner per trade / dag /vecka /månad.

De jag vet har buntade notor är IG Markets, Nordnet och Avanza.

Scala ut:
Genom att du har buntade notor så kostar det inget extra i courtage att scala in och ut ur positioner. Handlar du tex CFDs spelar detta heller ingen roll om du handlar index, valutor eller råvaror då du ii stället betalar exempelvis en extra tick i spread.
Att scala ut som du frågar om äter givetvis en del av en eventuell vinst, men den låser på samma sätt in vinst om din position skulle börja gå emot dig. Själv är jag väldigt aktiv i mitt tradande och kan beroende på situatuation tex gå lång, scala ut lite vinst, gå lång på nytt, scala ut igen osv. Alla måste hitta en handelsstil som passar sin personlighet då det finns så många sätt att göra det på.

Så vill ni börja Daytrada är detta viktiga detaljer att ta tag i. Kolla runt med mäklarna då de även ofta har erbjudanden om att betala en del av tex The Online Trader eller andra handelsverktyg om ni ska trada aktivt. Hos andra, tex IG ingår realtidsdata och plattformen gratis.

Kolla också på vilken hävstång mäklarna erbjuder dig då detta kan vara en viktig komponent för din framtida portfölj. Min erfarenhet där är att de normala mäklarna har lite att säga till om jämnfört med CFD-mäklarna.

Hoppas att detta gjorde saken i fråga lite klarare?

Mvh

/ John Lönnqvist

18 Responses to “Fråga: Courtage, Mäklare?”

 1. Mavis skriver:

  Hey! Is it alright that I go a bit off topic? I’m trying to view your site on my iPod Touch but it doesn’t display properly, any suggestions? Thanks! Mavis

  • John Lönnqvist skriver:

   Hey Mavis.
   That is strange, I have a plugin on this blog that should make it adjust to any iphone or Android etc. Works fine on my Iphone. Dont know about iPods though?
   Best Regards
   / John

 2. Gustav skriver:

  Bra inlägg! Ytterliggare en fråga på temat: jag förutsätter att du handlar genom en kapitalförsäkring. Men då du både tar korta och långa positioner så undrar jag om du handlar genom en utländsk kapitalförsäkring, eller? Blir det några ytterliggare kostnader för detta upplägg eller hur fungerar det rent praktiskt?

  Keep it up!
  Gustav

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej Gustav.
   Nu när jag vill vänja mig med aktiehandeln så har jag faktiskt tradat i en vanlig aktiedepå då jag inte räknade med att kunna byta från att scalpa terminer till att direkt vara framgångsrik i aktiemarknaden med de anpassningar som krävs.
   Men jag håller på att öppna en kapitalförsäkring som du nämner.
   Den enda ytterligare kostnaden till skillnad mot en vanlig kapitalförsäkring är nog eventuellt någon extra procents påslag, men kommer inte ihåg exakt.
   Mvh
   / John

 3. Erik skriver:

  Hej John!

  Mycket trevlig och inspirerande blogg! Hittade hit Fikis detstorabörsspelet.blogspot.com och jag tycker det känns uppfriskande med en svensk tradingblogg som är såpass utelämnande som din. Långt ifrån alla bloggande traders som är konkreta i vad de faktiskt gör och framförallt vågar de inte lyfta fram sina ”dåliga” trades. Fortsätt med det!

  Handlar själv främst futures (OMX och ES) och för omx-handeln använder jag samma programvara som du, AOT. Det för mig osökt in på en fråga jag har: sett att du har något som kallas ”click trading” samt orderdjupet för terminen. Om Click trading -applikationen fungerar som jag tror den gör skulle den (och orderdjupet) underlätta omx-handel mycket. Betalar du extra för dessa och isf får man fråga hur mycket?

  Förstår att frågan är lite påträngande och förstår om du inte vill svara. Tänkte att det vore en idé att höra med dig innan jag kontaktar avanza hursomhelst.

  Till sist, har en känsla av att jag stött på dig någonstans. Pluggade du på SU innan du slutade (är i ungefär samma ålder) eller brukar du gå på Pro-events?

  Lycka till framöver!
  /Erik
  (nästa inlägg från min sida blir förhoppningsvis inte wall of text igen!)

  Är själv i liknande situation som dig då jag jag ungefär i samma ålder, använder samma handelsprogram och

  Handlar främst futureskontrakt (OMX och ES)

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej Erik.
   Kul att du uppskattar bloggen.
   Jag skulle ha svårt att trada utan Clicktradingmodulen. Jag finner det mycket lättare att läsa skiftningarna i orderboken kontra orderflödet med en sådan orderstege. Det är också enkelt och går fort att lägga ordrar i den. I aktiehandeln tycker jag att det är lättare då man också ser spreaden enklare.
   Clicktrading är inte så dyr, ca 150 kr i månaden tror jag. Prova att koppla på den och testa dig fram.
   Jag har varit intresserad av att trada omxs30 terminen och har den uppe, men kom just i insikt om att den är sjukt dyr att trada i förhållande till ES, stoxx eller dax mm, kostnader vs ticksize.

   Nej jag har inte pluggat på SU, har heller inte varit på några Pro-events (än), vi kanske har stött på varandra i något annat sammanhang?
   Hör gärna av dig om du har några andra frågor, eller lägg till mig på Skype.
   Mvh
   / John

   • Erik skriver:

    Hej igen,

    Fick tillgång till Click trading idag och det är onekligen mycket mycket bättre än tidigare sätt att handla på omx. Dumt att jag inte kollat upp detta tidigare!

    • John Lönnqvist skriver:

     Grymt.
     Kul att höra Erik.
     Meddela gärna vad du tycker när du vant in dig med den. Jag har justerat lite färger och text i min för att få allt så tydligt som möjligt. Gillade heller inte hur den färglade markeringar för senaste vinst eller förlust och satte samma färg som bakgrunden på det. Nu har jag bara den gula markeringen för senaste trade kvar.

 4. Erik skriver:

  Hmm. konstigt slut på mitt inlägg. Glömde visst radera det ;)

 5. Peder skriver:

  Hej John!
  Först och främst vill jag tacka dig för en ovanligt öppen blogg för att vara skriven av en svensk, det gör läsningen avsevärt mycket mer intressant och trovärdigt. Personligen ligger jag några år efter dig vad det gäller erfarenhet och faktisk ålder men jag har fokuserat på OMXS30 dagligen under fyra år och vill kunna påstå att jag kan det indexet hyfsat bra. OMXterminen är mycket tacksam att trada och jag rekommenderar den varmt! De övriga svenska mäklarna vet jag inget om men Avanza är i alla fall öppna för förhandlingar rörande kostnaderna vid terminhandel och det går att pressa ner dom bra.

  Tack för många bra inlägg och fortsätt gärna på samma sätt.

  • John Lönnqvist skriver:

   Tjena Peder.
   Tack för de snälla orden.
   Jag har rätt bra pris på den tror jag? Men tycker ändå att omxs30 terminen är riktigt dyr per tick med tanke på att varje tick per kontrakt bara är värt 25 kronor. Jag jämför med tex ES där varje tick per kontrakt är värd $12,50, eller stoxx där varje tick per kontrakt är värd 10 euro.
   Men jag skulle behöva räkna på det där lite mer, började kolla på omx terminskostnaden först denna vecka, får snacka med Avanza igen om jag ska trada den.

   Vi hörs.
   Mvh
   / John

 6. Peder skriver:

  Hej igen.
  Nu vet jag inte vilka volymer du omsätter men en ytligt bekant ligger på deras pro5 nivåer och har fört diskussioner med avanza om att betala en fast månadsavgift vid ett tidigare tillfälle och som jag minns det så var dom inte främmande till det. Då sjunker kostnaderna mycket om man mest kör terminer. För dig som verkar inrikta dig på aktier kanske det inte blir lika aktuellt.
  Om du är intresserad av ES rekommenderar jag varmt att du går igenom vår gemensamma bloggvän fikis arkiv, där finns mycket relevant info vad det gäller amerikanska mäklare och courtage.

  Lycka till

  • John Lönnqvist skriver:

   Ok.
   Jag gillar Fikis blogg och är inne och läser där frekvent då vi har liknande tradingstil.
   Jag har tradat ES rätt mycket tidigare via en Amerikansk broker. Så jag har mycket research i ryggen gällande det. Anledningen till att jag bytt från att handla terminer till att trada aktier är att orderflödena ofta är mer tydligt i aktier än terminerna som är väldigt algoutsatta, och visar sällan en edge i orderdjupet vs orderflödet.
   Dessutom går det att hitta /se riktiga flöden mer frekvent i aktier än i terminerna.

 7. Gladys Berkebile skriver:

  Why have you removed my post? It was very helpful information and i assure atleast one person found it helpful unlike the rest of the comments on this web site. I’ll post it again. Sick and tired of getting low amounts of useless visitors for your website? Well i wish to share with you a brand new underground tactic that makes me personally $900 daily on 100% AUTOPILOT. I could truthfully be here all day and going into detail but why dont you simply check their website out? There is really a excellent video that explains everything. So if your serious about producing quick cash this is the site for you. Auto Traffic Avalanche

  • John Lönnqvist skriver:

   Gladys.
   In every corner of the Internet, there are people trying to sell automatic tradingsystems that claims to make everyone a millionare. Sometimes even when you sleep :)
   Therefore i sorted your mail as spam.
   Sorry.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.