Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Efter inlägget jag skrev om Min Morgonrutin så fick jag en fråga om hur callen fungerar. Så här kommer en förklaring:

Öppningscallen pågår mellan 08.45 och 09.00 och stängningscallen pågår mellan klockan 17.25 och ca 17.30.

I Callen visas alla köpare och säljare i aktiens orderdjup. Om det finns köpare som är villiga att betala mer än lägsta säljkurs kommer priserna att korsas i orderdjupet. Handelssystemet samlar dock kontinuerligt ihop alla köp- och säljorder och räknar fram det pris till vilket flest aktier kan omsättas. Detta pris kallas jämviktspris.  Vid öppnings- respektive stängningstillfället sker avslut till det aktuella jämviktspriset.

Klockan 08:45 går därmed samtliga aktier in i en så kallad öppningscall. Under öppningsperioden kan du se var det aktuella jämviktspriset ligger och volymerna som finns på detta pris.
Själva öppningen sker sedan klockan 09.00 och tar normalt cirka 15 sekunder att genomföra för samtliga aktier.
När en aktie befinner sig i call ser du detta på din sida genom att det står ”(call)” bredvid aktiens namn (beror på vilket program du använder).

När börsen stänger på eftermiddagen så sker det på liknande sätt. Klockan 17:25 påbörjas stängningen av handeln och för aktier genomförs då en stängningscall. Denna call pågår till strax före 17.30 då samtliga aktier stängs under de sista 30 sekunderna.

Syftet med öppnings- resp stängningscall är att samla likviditeten och därigenom minska kurspåverkan från enskilda aktörer.

För att tex köpa en aktie i callen så kan du i stort sett lägga din köporder så högt upp i orderboken som du är beredd att betala för aktien. Lägger du din köporder på 95 kronor i callen, och aktien öppnar på 90 kronor så kommer dina aktier köpas på 90 kronor. Skulle aktien dock öppna på 96 kronor så kommer din köporder inte att gå igenom.

Mvh

/ John

7 Responses to “Fråga: Hur fungerar Callen?”

 1. Dafo skriver:

  Hej,

  Lite frågor nedan angående just ”callen”, ha överseende då jag e nybörjare på området . Tack för en bra blogg! =)

  kommer man med i ”callen” om man lägger en order från ex Avanza mellan 08.45 – 08.59, oavsett hur många aktier det gäller? Vem som helst kan alltså handla i ”callen”?

  borde man alltså leta efter aktier med stora ”gap” (ex Ericsson imorse) och lägga sig i callen på dessa (om man tror att den ska upp vill säga)?

  Mvh.
  Dafo

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej.
   Ja vem som helst kan handla i callen, och du kan köpa så mycket som du har råd med :)
   Lägger du en väldigt stor order så får du också vara medveten att du kommer påverka aktien att öppna högre . Då du trycker upp jämnviktspriset i callen.
   Det kan gå riktigt fort i aktien efter callen, och kan vara lätt att bränna sig, så var försiktig.
   Lycka till.
   Mvh
   / John

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.