Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Morgonrutinen

Det är en del som undrar hur jag förbereder mig inför tradingdagen, och tänkte därför redogöra för lite rutiner som jag tagit fram för min organisering.

Jag brukar vilja ha ca en timme till 45 minuter för att förbereda mig inför tradingdagen. I början tog jag nästan två timmar på mig att göra samma arbete för att vänja mig vid rutinerna och för att lära mig sortera ut den viktigaste informationen för mig.

Förarbete:

 • Det första jag gör är att kolla hur USA och Asien gått på Yahoo Finance. Tittar mest på siffrorna och skriver ner väsentlig info i mitt block.
 • Därefter kollar jag Forexfactory vad vi kan se fram emot i form av stora ekonomiska rapporter under dagen. Jag skriver ner tiderna informationen för de viktigaste Amerikanska och Europeiska rapportena i mitt block.
 • Sen kollar jag Bloombergs ekomiska kalender för att skriva upp consensus (Low, Mid, High) för de rapporter som erbjuder detta då jag vill veta när rapporten kommer ut om den lutar mot bull eller bear.
 • Sedan är det dax för den svenska marknaden och jag tittar först på Finanskalendern eller sammanfattningen av dagen i The Online Traders nyhetsflöde. Jag skriver upp de bolag som rapporterar och tidena för dessa händelser.
 • Efter det scannar jag igenom alla nyheter i The Online Traders nyhetsfönster. Du kan också använda DIs sammanfattning eller flera nyhetskällor för att göra detta. Jag letar efter bolagsrelaterade nyheter, upp/nergraderingar mm. Skriver ner dessa bolagstickers på mitt block och varför; tex Bol (boliden) köprek carnegie 112 kr , eller Volvo, positiv nyhet osv.
 • Därefter tittar jag på chartsen för de bolag jag nu har på mitt papper och sätter Support och recistance nivåer/linjer på dessa bolag i chartsen, jag försöker också i detta skede föreställa mig olika scenarion för dessa aktier.
 • Jag tittar också på aktier som under gårdagen eller tidigare i veckan varit In Play. Det kan också vara intressant att tex titta på gårdagens vinnare och förlorare.
 • Sedan placerar jag ut de mest intressantaste av dessa aktier jag just tittat på i min setup. Jag har plats för 4 st aktier som jag har färdiga tradingsetups för, samt en del småcharts så att jag kan ha en överblick över de bolag som inte kommer högst upp på fokuslistan.

Callen:

I callen (08,45-09,00 har jag fokus på de bolag som ser ut att öppna med störst gap, samt de bolag som har färska nyheter.

 • Jag har konstant koll på nyhetsflödet då det kan komma en ny nyhet om ett bolag som kan sätta den i rubbning.
 • Jag tittar på mina listor i TOT över vilka aktier som gapar upp mest och de som har färska nyheter för dagen.
 • Jag går igenom de aktier jag har på min lista från morgonens förberedelser.
 • Jag funderar över olika schenarion för de aktier jag tittar på.
 • Jag avgör om jag ska köpa eller sälja något bolag direkt i callen beroende på hur orderdjupet ser ut, eller vänta tills de öppnar.

DING DING DING, open!!!!!

Bilden nedan är en fiktion av verkligheten och innehåller inga köp eller säljtips.

Hur förbereder ni er?

Mvh

/ John

11 Responses to “Morgonrutinen”

 1. Peder skriver:

  Bra inlägg!

  Jag gör på ungefär samma sätt. Då jag fokuserar den absoluta merparten av min tid på omxterminen och bygger min handel till stor del på korrelationer scannar jag även av europaterminerna och framförallt ES. ES ligger sedan uppe parallellt med sthlm under dagen och jag söker olika möjligheter att fada gap till tidigare stängning och olika vpoc. Vidare går jag också igenom en del forum ytligt för att försöka få en uppfattning om det allmänna sentimentet bland traders. (Främst DI pro+derivat, avanza xact, elitetrader)

  Hoppas att dagen går bra

 2. Pat skriver:

  Undrar lite över hur callen fungerar.. orderdjupet ser alltid väldigt konstigt ut under stängningscallen..
  tex:
  Köp:
  26 (högst upp i orderdjupet)
  25.30
  27
  Sälj:
  26 (högst upp i orderdjupet)
  25.70
  28

  osv. Antar att du sett detta också? Du kanske kan ge en kort förklaring hur man ska tolka detta?

  Sen när börsen stänger står det tex:
  17:29:53 26,00 100 000
  Men står inte mellan vilka som affären gjorts som det gör under resten av dagen

 3. björsa skriver:

  Bra guide/artikel om hur du förbered dig inför dagen. Tycker du skriver väldigt bra och detaljrikt när du beskriver din trading, hur courtage funkar, setup, TOT osv..
  Fortsätt gärna med detta, jag slukar allt och vill lära mig.

  Kanonblogg!
  /Björsa

 4. […] inlägget jag skrev om Min Morgonrutin så fick jag en fråga om hur callen fungerar. Så här kommer en förklaring: Öppningscallen […]

 5. […] min morgonrutin upptäckte jag att vi knappt har några earnings, ekonomiska rapporter eller aktier i […]

 6. Niclas skriver:

  Jag hittade en smidig Ekonomisk kalender för internationella händelser som jag använder. Den finns på:
  http://www.xtb.se/?p=434

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.