Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Ett viktigt koncept som jag även hör många andra  framgångsrika traders prata om är att inte bry sig om pengar medans du tradar.

Trading är väldigt svart eller vitt, antingen tjänar du pengar, eller så förlorar du pengar. I båda fallen är det mycket känslor inblandat pga av att pengar är en så stor del av våra liv.

Men fundera några minuter över hur ditt fokus störs om du är för fokuserad på pengar medans du tradar.

Att inte tänka på pengar medans jag tradar är något som jag ständigt försöker träna mig i.
Detta kan kanske låta konstigt, men jag menar att om du tränar dig själv att inte tänka på din vinst eller förlust under dagen, så kan du i stället lägga ditt fulla fokus på att exekvera dina trades på rätt sätt.

Om du som exempel köper eller säljer 10 st aktier när du handlar en aktie så kommer ditt P/L (Profit/Loss) röra sig i swingar om några kronor. Du skulle därmed antagligen inte bry dig särskilt mycket. Detta är inte tillräckligt med pengar för att påverka dig psykiskt.

Alla har en nivå där de inte bryr sig om pengar, och denna nivå är olika från person till person. Hur mycket du litar på ditt tradingsystem, storleken på ditt tradingkonto, hur mycket du behöver kapitalet du arbetar med mm spelar en stor roll i detta.

Tricket är att trada på en nivå där du känner dig bekväm med dina P/L swingar så att du i stället kan fokusera på ett exekvera dina trades på ett perfekt sätt oavsett om du tar en förlust eller vinst på den enskilda traden.
Börjar du bli för känslomässig vid en förlust så kan det vara så att du tradar med för stor risk/position för ditt förhållande till det kapital du arbetar med?
Ta i den situationen ett steg tillbaka, siza ner ett tag tills du igen känner dig bekväm med att stiga upp till en större riskprofil igen.

Tänk dig att du ligger på operationsbordet och ska genomgå en lifsavgörande operation.
I den situationen förväntar du dig inte att din doktor står och funderar på hur mycket han kommer att tjäna på denna operation, eller vad han ska köpa för pengarna han kan driva in från detta ingrepp.
Du förväntar dig i den situationen att din doktor funderar på hur han ska förbereda operationen, vilka verktyg han behöver, hur han ska samordna sitt team mm.
Samma tankesätt gäller även för traders trots att det är pengar som är vårt arbetsverktyg.

Samhället har dränkt oss i tankar om att pengar definerar saker som status, självförtroende, attraktionskraft mm, och detta är väldigt svårt att komma bort ifrån.
Men jag tror inte att en trader kan prestera på sin topp om han inte lär sig att exekvera sina trades som en robot utan att tänka på sitt P/L!
Observera att jag inte uppmuntrar till någon form av hänsynslöshet eller dundristighet här då du alltid måste ha dina Money Management regler på plats.

Fokusera på att gå in och ut ur dina trades enligt din tradingplan. Fokusera på vilka kriterier du letar efter både för din entry samt exit. Tveka aldrig på att ta en förlust om positionen når din stop loss, eller rida din vinst till target.

Undvik under dessa processer att tänka på pengar.

Be a robot!

Mvh

/ John

6 Responses to “Räkna aldrig pengar när du tradar!”

 1. Peder skriver:

  Bra inlägg!

  Enligt mig är det dock minst lika viktigt att inte fokusera på vinsten man har i en aktuell trade utan låta den löpa till sitt target alternativt en exit. Det är VÄLDIGT lätt att man faller dit och stänger en lyckad trade pga att man får ett lyckorus när man ser en vinst som kan betala en porsche/en resa/ en kul kväll bara för att sedan se kursen dra iväg ytterligare.

  Trevlig kväll

 2. Niklas skriver:

  Man ska se det som ett seriöst tv-spel där man ska samla poäng (tick).

 3. Tandarts skriver:

  Hmmm this post is very good. Can you comment me any related articles?

  • John Lönnqvist skriver:

   Hey Tandarts.
   Im sorry but I cant come to think of any.
   I guess the best way to get better of this and train yourself in this area is to keep notes on your emotions during trading, and try to correct the bad behaviour, and do more of the good behavior.
   It will be different for everyone.
   But general tradingpsykology should work to. Try a search in Bretts blog: http://traderfeed.blogspot.com/

   Best Regards
   / John Lönnqvist

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.