Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Tradingen har gått rätt bra de senaste veckorna, så nu är frågan: Tycker ni jag ska köpa en Lamborghini eller en Ferrari?

Nej skämt å sido, det har gått bra, men bara bra i hänseende till att övergången till aktier stadigt går i rätt riktning.

Jag funderar dock nu på hur jag kan pusha mig själv hårdare under dagarna gällande min size/risk.

Under denna första period så har det första målet varit att nå en consistency med min trading. Jag har arbetat med små positioner för att inte ta för stora risker innan jag känner att jag hittat min plats i aktiemarknaden. Jag har varken brytt mig om courtage eller att tjäna pengar.

Jag har under de senaste veckorna dock bevisat för mig själv att jag relativt problemfritt har kunnat applicera det jag lärt mig från min terminstrading på aktiemarknaden på det sätt jag hoppats på.

Det är därmed hög tid att anse mig själv ligga i fas 2, som vi skulle kunna kalla ”börja tjäna pengar fasen” :)

Som alltid så finns det saker som jag anser mig själv göra bra, samt dåligt.

Bra:

 • Jag känner lätt igen de scenarion och setups jag gillar att trada.
 • Jag taimar mina entrys väldigt bra genom att läsa orderflödet, och identifiera algos och övriga beteenden i orderboken.
 • Jag inser alltid snabbt när jag har fel och tar alltid tighta stoppar. Jag är aldrig odisciplinerad på denna detalj, aldrig!
 • I och med att jag oftast taimar mina entrys på det sätt jag gör så riskerar jag sällan mer än 1-3 tick för min stop.
 • Jag addar ofta snabbt på mina vinnare.
 • Känner jag  mig osäker på en situation, men har ändå en viss övetygelse testar jag ofta att gå in i marknaden med en halv eller 1/4 dels position. Detta gör att jag läser aktien och flödet med andra ögon och med ett ännu starkare fokus. Jag är beredd att snabbt adda på min position om jag får mer bekräftelse, eller tar en minimal förlust om jag har fel – Money Management!
 • Jag har inga problem att vara fokuserad över längre perioder, och har trots att jag för tillfället sitter hemma och tradar alltid arbetat fulla dagar.
 • Jag är ofta flexibel i mitt tänk gällande en akties rörelse och kan därmed ofta tex gå lång, kort strax därefter, och lång igen om jag har en bra läsning på flödet.


Saker att förbättra:

 • När jag precis tagit en entry så är jag ibland lite för kortsiktig i mitt tänk. Jag behöver ibland ta ”ett kliv tillbaka” och se på helheten utanför den två till tre ticks rangen som aktien eventuellt rör sig i.
 • Pga av ovanstående situation tar jag ibland en liten stop, scratch eller vinst för tidigt.
 • Jag behöver vara mer aggressiv med storleken på mina positioner när jag har fått bekräftelse på scenariot/setupen jag tittar på.
 • Jag ska öva på att behålla en del, eller hela min position längre för att försöka fånga en större del av en rörelser när marknaden / aktien trendar.
 • Jag har nu statistik för att jag skulle kunna vara aningens kaxigare gällande sizen på mina positioner, up to the test i veckan….

Ja ja, eftersom jag själv går och funderar över detta så tänkte jag att jag lika gärna kunde dela mina tankar med er som läser bloggen. Det brukar ofta komma något gått ur det då många av er ofta har bra tankar och tips.

Fortsatt trevlig helg.

Mvh

/ John

7 Responses to “The Weekend Trader”

 1. JanneBanan skriver:

  Hallå. Som ny aktietrader har du gjort helt rätt i att börja försiktigt. Det är dock svårare än man kan tro att komma upp i risk och eftersom du är så snabb att stoppa ut dig tycker jag verkligen du ska fokusera på det. Ett tips som jag brukar använda mig av när jag går upp i size är att släppa en del av traden ”för tidigt” och sedan försöka rida resten som tidigare. På så vis blir man snabbt bekväm med att trycka av större ordrar och så småningom kan man rida hela possen. Mentalt får du naturligtvis förbereda dig på att din pnl blir mer volatil så utvärdera inte för korta serier..Lycka till!

  • John Lönnqvist skriver:

   Tjena JanneBanan.
   Yes, det är nog så det kommer bli till en början. Det viktigaste är dock att inte ändra på min trading bara för att jag succesivt går upp i size med tanke på att jag vill behålla min risk/reward jag arbetar med i dag.
   Tack

 2. Andreas skriver:

  Alltd bra med självförtroende! Är du duktig är det inte mer än rätt att du ska tjäna pengar på det också ;) Öka sizen successivt är mitt tips..Vet inte om du skrivit om detta tidigare men hur kom det sig att du lämnade terminer för att köra med aktier istället?

 3. Nils skriver:

  Hej John! Grym blogg!

  Vartfrån kör du dina trendlinjer? ser ut som du kör från gårdagens högsta och lägsta och sen mittentoppen på en W-botten?

  -Nils

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej Nils.
   Tackar :)
   Nej jag har inga såna regler för mina linjer.
   Jag ritar och tar ständigt bort linjer under dagen beroende hur marknaden utvecklar sig. Dessa tar jag från tidigare priceaction samt intradagsrörelserna.
   Detta är en metod som jag utvecklat under åren för att få en struktur i marknaden.

 4. kvällsmix skriver:

  Lamborgini. Kör försiktigt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.