Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Held bid eller offer är ett koncept som jag använder mig av dagligen i min trading när jag taimar mina entrys genom att observera orderflödet.

Om jag bara fick välja en setup att trada skulle det nog vara held bid / offer.
Problemet är att dessa nivåer kan vara luriga att upptäcka om man inte är väldigt fokuserad på ett orderflöde i en aktie.Du måste observera / räkna hur mycket volym som går igenom på det pris som tradas, kontra hur mycket volym som egentligen förvinner eller dras bort av algos från orderboken när volym tradar ett pris.
Dessa situationer kan dessutom ofta gå väldigt snabbt och är därav lätta att missa. De stora intitutionerna / mäklarna gör dessutom sitt bästa för att dölja dessa situationer vilket försvårar ytterligare för oss dödliga.

Själva situationen är i sig dock mycket okomplicerad och består av ett pris som köparna eller säljarna helt enkelt inte kan ta sig igenom trots aggressiva försök att knäcka priset.
På priset går det igenom en onormal mängd volym, samtidigt som priset fylls upp på ett snyggt sätt.

Exempel på setup (för att gå kort /sälja i detta fall):
Bilden nedan visar lupe som är extremt stark för dagen + 6,75%. Jag uppmärksammade att köparna med stor volym försöker köpa sig vidare uppåt.
Bid ligger på 67,20 och offret ligger på 67,25.
Säljaren eller eller säljarna som ligger och passivt säljer  på 67,25 har antagligen en redig bunt aktier som de vill sälja och suger därmed upp alla köpare som aggressivt köper på 67,25. I detta fall är det nästan enbart OHM som ligger och säljer, det är inte så ofta som det är så här tydligt då det kan vara fler köpare / säljare samt algos mm som är med och spelar. Som ni ser i mäklarstatistiken är OHM i detta fall den tredje största köpare av LUPE för dagen och gör honom till en aktör att räkna med i dagens flöde i LUPE, han verkar dessutom nu ha vänt till säljare.

Det kluriga är att oftast visar säljaren (köparen om det är en setup för att gå lång) bara ett fåtal aktier på offret, nedan visar OHM 591 st synliga aktier på 67,25 offret. Han varierar vad han visar för volym på offret så att det inte ska vara för uppenbart att han ligger där. Egentligen kanske han har låt säga 100.000 st aktier att sälja. Resten av hans 99.409 st aktier ligger dolda på 67,25. Så fort köparna tex köpt 500 aktier av honom lägger han upp 1100 till på offret. När någon köpt 900 av dem , lägger han upp tex 1450 st till osv.
Oftast är det en HFT /algo som sköter denna orderläggning.

OHM kan också lägga upp en del aktier på bidsen nedanför tradat pris (67,20-67 osv) för att få aktien att se riktigt stark ut och därmed locka ännu fler köpare att köpa av honom som vill bli av med aktier på 67,25. När OHM har sålt färdigt så kan han rycka bort sina bids under priset för att locka säljare att pressa ner priset då aktien i stället kan se svag ut i orderdjupet.

Det ligger i hans intressa ett visa 67,25 så svag som möjligt för att locka traders att köpa på 67,25, speciellt om 67,25 är tex toppen på en range, eller annan viktig support / resistance nivå, eller strax under nivån osv.
Det är alltså köparna som initierar alla trades i denna situation då de aggressivt köper 67,25. Detta gör att det ofta känns som att det är en klockren köpsetup då det är så många som köper. Det är dock bara den mest uppmärksamma tradern som förstår vad som egentligen är på väg att hända bakom kulisserna.

Som ni ser på bilden nedan så föll Lupe ganska snabbt när köparna för tillfället tog slut. Effekten blir ofta en snabb rörelse då det säkert är en del traders som lurats att gå lång på 67,25 pga det höga köptrycket där. Dessa trader tvingas ofta ta sina stoppar när de inser att 67,20 eller lägre inte kommer hålla uppe. Det är med stor sannolikhet också en hel del köpare som tidigare har gått lång (köpt) i intevallet 67,20 till 67,40 som panikar ut.
Det är dessa traders pengar som vi är ute efter.

Observera hur mycket längre den gråa horisintella prisvolymbaren är på den under bilden jämfört med den övre, det var en hel del köpare som sögs upp där på 67,25.

Innan entry:

 • Leta efter nivåer där extra mycket volym tradas. Detta ser ni i orderflödet,  men det gör sig ibland också synligt i chartet eller om ni har horisontella volym/pris bars i era charts som jag har.
 • Observera hur mycket volym som ligger på varje pris på bid och offer i orderboken.
 • Få en känsla för ungefär hur mycket volym som tradas på varje pris, kontra vad som försvinner från orderboken när priset träffas. På så sätt får ni också en känsla för hur mycket fakevolym som algosarna fyller upp på bid och offer.
 • Uppmärksamma om det går igenom mycket mer volym på tex bid än vad som visas där. Fokusera och försök att göra en snabb överslagsräkning i huvudet om mäklaren är duktig på att dölja detta.
 • Observera vilken / vilka mäklare det är som ligger och suger upp volym. Är denna mäklare en viktig spelare för dagen i denna aktie ges den större förtroende.
 • Ta hänsyn till vart aktien befinner sig till tidigare priser i chartet, dvs är detta en vettig setup?
 • Ta hänsyn till hur index rör sig, samt om vi är starka eller svaga för dagen.
 • Köp/sälj inte rakt in i en tidigare stark support/recistance nivå som ibland kan agera som svårvälta väggar i marknaden. Låt priset trada igenom den nivån innan ni tar entry, eller ta en liten position tills ni ser att priset tradar igenom nivån för att då adda på size.

Entry; Tar priserna från Lupe exemplet ovan som förtydligande:

 1. Tycker du att detta är en bra nivå att trada är det bästa att lägga in en limitorder på priset som suger upp säljare/köpare (67,25). Blir du fylld får du din entry så nära nivån som det bara går, vilket innebär att du tar minimal risk om du tar din stopp om held bid / offer nivån knäcks. Ovan blir din stop i så fall ca 67,30-67,45 beroende på vad du har för riskprofil.
 2. Andra alternativet för din entry är att ta market (sälja på närmsta bid i fallet ovanför 67,20) på priset nedanför held offer (67,20) först gången du ser någon printa detta pris med volym. Du måste ofta vara extremt snabb här om du vill taima det perfekt.
 3. Tredje alternativet är att vänta till du ser att priset avvisat köparna och fyllt upp priset nedanför held offer (67,20). Här vill jag gärna se att någon testar att sälja på detta nyuppfyllda pris(67,20) nedanför held offerpriset(67,25). Om det nyupphöjda priset håller så är jag intresserad av att ta market på priset nedanför (67,15) när någon printar på där för första gången eller med volym.

Vinst:
Givetvis är exits minst lika viktigt som entrys. Egentligen kan man använda samma koncept för att ta sig ur sin trade om man får en held bid eller offer emot sig, men det funkar inte alltid så tyvärr. Bästa tycker jag är att ha ett target som är baserat på tidigare prisnivåer, support och resistance mm.

Förlust:
Du kan ha extremt tight stop pga av att du tar position av en anledning som händer på en till tre priser.  Bryter vi detta pris/priserna som var ett held bid eller held offer så är vår generella anledning för traden borta och vi kan snabbt ta oss ut med en liten förlust. Oftast är vi lång eller kort från priset ovanför held bid eller offer vilket gör att vi kan hålla vår trading extremt tight.
om priset korsar ett tidigare held bid eller offer så kan vi också eventuellt reversa vår position

Problematik:

 • Ofta blir man mer lockad att köpa än sälja då det går igenom så mycket volym på köpsidan (tvärt om för köpsetup).
 • Held bid / offer kan också föregå över två till tre priser akumulering vilket gör det svårare att få en uppfattning om vad som händer bakom kulisserna.
 • Du måste observera vad som går igenom på priserna runt omkring ett litet tag innan du kan avgöra vad som är ovanligt mycket volym för en nivå. Detta gör att denna typ av trading kräver extrem fokus över en lång period.

Som ni förstår är denna metod mest ägnad pullbacks i marknaden, men även också efter att aktien tagit ut en nivå och ”vilar” ett tag innan den faller tillbaka eller fortsätter.
När priset bryter en nivå, låt säga uppåt, så upplever vi held bid/offer som att köpare flyttar upp och håller priset högre trots försök till att sälja på de nya högre priserna.

Bild nedan; Held Bid:
I de röda rutorna ser ni två exempel av held bid. Båda nivåerna registrerar ovanligt stor köp och sälj volym (gråa volympris staplarna) precis på botten av rangen innan priset drar iväg uppåt. Det är som ett krig mellan köpare och säljare skulle man kunna säga, och när slaget är avgjort går priset åt vinnarens håll.

Bild nedan; Bullback till tidigare Held Offer:
Att använda sig av tidigare utbombade held bid / offer nivåer för att taima pullbacks i marknaden går också bra.
På bilden nedan så ser ni dels ett held bid på 93,70. Ni ser också att priset arbetar sig upp till nästa stora volymnivå på 95,00 som var gårdagens stora volymansamling (held bid nivå). Därav kan man använda dessa nivåer både direkt när de bildas, samt för entry eller måltarget för exit till tidigare held bid/offer nivåer.

Fråga om det är något ni undrar över.

Lycka till.

Mvh

/ John

17 Responses to “Läsa orderflöde – Held Bid / Offer!”

 1. Emil skriver:

  Hur tänker du för att finna en viktig aktör under dagen. Ibland kan det ju vara en aktör som har sålt massor och även köpt massor. Men ändå har stort nettoköp till exempel. Är denna aktör mindre än en aktör som exempelvis bara köpt under dagen.

 2. John Lönnqvist skriver:

  Hej Emil.
  I mäklarstatistiken ser du vilka aktörer som handlat mest i aktien under dagen. Du kan också se om de är nettolånga eller korta.
  Men eftersom du aldrig vet vad någon mäklare har för sig så spelar det inte så stor roll vem det är som suger upp köpare eller säljare på nivån. Dock så kan man ju gissa att de större aktörerna i aktien har mer köp och säljintresse i just den aktien man tittar på.
  Det är också i mitt intresse hur de olika mäklarna handlar under dagen i akien, dvs vilka som är mer passiva eller aggressiva. Detta ser du i avslutstickern.
  Det som är intressant är vad som händer efter att vi observerat en sån held bid/offer nivå.
  Marknadsdynamiken får avgöra om jag är aggressiv eller aningens avvaktande med min entry.

  Mvh
  / John

 3. Niklas skriver:

  Riktigt bra inlägg, väldigt matnyttigt! Dock har jag en tillägsfråga. Vad betyder/innebär alla dessa begrepp:

  At market, Fill or Kill, Fill and Kill, All or nothing, Limit, Market to Limit, At Market and Kill.

  Om du har tid och ork så skulle jag uppskatta en liten förklaring om dessa. Ha en trevlig helg!

 4. Peder skriver:

  Niklas:
  Olika sätt att lägga ordrar på, förklaringar finns på internet, hos din mäklare eller via kundsupport.

  Ifall John inte har tid/har tagit helg.

 5. John Lönnqvist skriver:

  Niklas.
  Som Peder föreslår är det nog enklast för oss båda om du söker information om dessa orderläggningsalternativ på internet.
  Prova http://www.investopedia.com/ , din mäklare eller google.
  Själv använder jag bara market och limitorders. Det finns även några till alternativ till de du nämnde ovan. När jag började trada terminer för två år sedan använde jag OCO / Bracketorders då jag tyckte det var bekvämt att få profit-target och stopp inlagt automatisk.
  Trevlig helg
  Mvh
  / John

 6. […] genom att följa flödena. För den som tyckte det lät intressant kan jag rekommendera artikeln "Läsa orderflöde – Held Bid / Offer!" på just ovannämnda blogg. VN:F [1.9.5_1105]VN:F [1.9.5_1105] likebot_bgcolor = ''; likebot_url […]

 7. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!

 8. […] med gott resultat. Volvo traden nedan. Efter att vi gapade upp så såg jag ”tydlig” ackumulering av  köpare i 99,10 regionen vilket triggade min anledning att gå […]

 9. […] är att vi aldrig vet hur stor rekylen kommer att vara. Här underlättar det enormt om du kan läsa orderflöde för att känna av skiftningarna i ordeläggningsmönstrena. Jag brukar försöka kombinera […]

 10. […] känsla- stick to the plan. Let it run. Var kall och använd profittarget för partial exit.. Hb/Ho (Held bid / offer). Tappa inte fokus efter att jag tagit en bra trade, och tappa inte modet efter en dålig […]

 11. Andreas skriver:

  Hej John

  Bara funderade på hur du får fram den horisintella prisvolymbaren?
  Lyckas inte få fram den.

  Tack!

 12. […] aldrig under 1:2, gärna över 1:3. Så man kan säg att jag justerar min risk genom att försöka taima mina entrys genom att läsa orderflödet kombinerat med beteendemönstret och trenden mm. Jag tar min entry […]

 13. […] kontot. BullBear trading poängterade vikten av att läsa Orderflöde. Detta kan ni läsa om här: http://www.bullbeartrading.se/2010/11/04/lasa-orderflode-held-bid-offer/ Detta såklart kombinerat med hur index rör sig samt var aktien/index har viktiga stöd och […]

 14. […] aldrig under 1:2, gärna över 1:3. Så man kan säg att jag justerar min risk genom att försöka taima mina entrys genom att läsa orderflödet kombinerat med beteendemönstret och trenden mm. Jag tar min entry […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.