Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Att papertrada / trada på simulator / simtrada mm, innebär att du i ett tradingprogram kan följa marknaden i realtid och exekvera trades på exakt samma sätt som du skulle göra om du tradade med riktiga pengar. I stället för att skicka din order till börsen registreras din order i stället i din dator så att du kan få fram statistik på vinnande och förlorade trades mm.

Det råder många diskussioner om detta ämne runt om i trädingsfären.
Många anser att trada på en simulator är värdelöst pga av att du inte utsätts för samma psykologiska påfrestningar som du gör när du tradar med riktiga pengar.
Andra tycker att papertrading är ett utmärkt sätt att finslipa och testa dina skills innan du sätter riktiga pengar på spel.

Själv tycker jag tycker att papertrading är ett utmärkt redskap av flera anledningar:

 • Du kan experimentera med olika strategier, marknader, orderläggningsalternativ mm utan ekonomisk stress.
 • Du kan göra nybörjarmisstag utan att det kostar stjortan.
 • Du kan samla statistik på vad som funkar, eller inte funkar för dig.
 • Du kan öka ditt självförtroende baserat på statistik innan du sätter dina pengar på spel.
 • mm.

En sak är dock säker, klarar du inte av att tjäna pengar kontinuerligt när du tradar på en simulator, så kommer du garanterat inte att göra det med riktiga pengar!

Beroende på vad du tradar för timeframe så är givetvis möjligheterna med papertrading varierande.
Som daytrader har du väldigt stor nytta av detta, och kan administrera din papertrading på rätt sätt genom att du antagligen gör tillräckligt många trades per dag för att du på en till två månader ska kunna ha tillräckligt med statistik för att kunna avgöra om du kan gå live mer riktiga pengar eller om du måste fortsätta papertrada ett tag till.
Swingtradar eller investerar du, där du gör några avslut per månad eller år är papertrading inte ett lika bra alternativ.
Det du som ny investerare eller swingtrader dock kan göra är att utnyttja papertrading till att öva på din orderläggning och för att få en större förståelse för spreadar, orderflöde, charts mm.

För att du ska lyckas med din papertrading är det extremt viktigt att du har självdisciplinen att agera som om du tradade med riktiga pengar. Se det som ett spel där du måste tjäna ihop tillräckligt med poäng under en förbestämt tidsperiod för att kvalificera dig själv till nästa period där du kan börja trada med riktiga pengar.
Klarar du inte ditt mål får du papertrada tex en månad eller några veckor till, tills dess att du är redo.
Sätt upp tydliga mål för dig själv med detta, och för noggrann statistik på allt du gör. Det här typen av målsättning kommer att göra att du kommer närmare den riktiga upplevelsen då du sätter pressen på dig själv att prestera för att kunna gå vidare.

Jag känner inte till så många demotradingplattformar. Jag har papertradat på Trading Technologies, Tradestation och Ninja Trader. Någon som känner till några fler?

Ninja Trader vet jag att man har möjlighet att testa deras demoplattform gratis HÄR.

”Perfect practice makes perfect”

Lycka till.

Mvh

/ John

8 Responses to “Papertrada / Trada på Simulator”

 1. Peder skriver:

  Lite off topic men vet du om det går att spela in flödet i T&S samt DOM i Avanza Online Trader? Jag sitter och jobbar med att försöka effektivisera mina dagar och letar således efter de tidsintervall där tempot är som högst.

  Tack på förhand

 2. Erik skriver:

  Vi diskuterade det lite kort på revancha-forumet och det vore väldigt schysst om möjligheten till simulerad trading fanns för den svenska börsen.

  Spontant tror jag inte det är speciellt svårt att göra ett sådant program. Alla nödvändiga variabler finns tillgängliga och lagrade i t.ex. The online trader: tid, pris, volym, köp/sälj-mäklarID. Problemet är väl att man måste veta exakt hur man ska göra men för någon som är programmeringskunnig är det sannolikt inget större problem.

  Skillnaden mot att simtrada i t.ex. ninjatrader är förstås att det inte kommer att ske live på riktigt men det upplever inte jag som någon större katastrof.

  • John Lönnqvist skriver:

   Håller med.
   Du kan dock få datafeed på de nordiska marknaderna till Ninja så att du kan papertrada dem.
   Jag skulle faktiskt mycket hellre vilja använda Ninja Trader än TOT till min trading då du också bla kan ha Delta chart input i Ninja.
   Tyvärr måste man få de svenska mäklarna att synca med Ninja, vilket jag tvivlar på kommer prioriteras.

   • Erik skriver:

    Det är synd TOT är begränsad i den mening att användaren inte kan koda själv så att säga.

    De två utländska, TOS & NT, som jag använt har ju den möjligheten och iom detta växer sidor/forum fram exempelvis Thinkscriper m.fl. som skapar indikatorer antingen gratis eller för en mindre donation.

    Istället för att lägga ner tid & kraft på att göra det själv borde tillverkaren av TOT (infront) låta användaren vara med i processen. I synnerhet mtp på att tradern antagligen vet bättre vad som efterfrågas.

    Håller förövrigt med om delta. Saknar även footprint-chart (aka volume ladder) och ett par andra verktyg.

    Som tur var lever vi i en marknadsekonomi och kommer inte TOT utvecklas i en önskvärd riktning så kommer någon annan programvara ta dess plats förr eller senare :).

 3. Daniel skriver:

  8 Reasons Not to Daytrade :)
  http://jamesaltucher.com/2010/11/8-reasons-not-to-daytrade/
  Ganska läsvärt även om du inte verkar gå i de fällorna.

 4. Finansfursten skriver:

  Är det någon som fått igång Ninja trader genom svenska mäklare? Vore skönt att gå över till detta.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.