Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Det finns många sätt att handla på stora ekonomiska nyheter, eller specifika bolags earnings eller andra nyheter som dyker upp under dagen.

Jag tror dock inte alltid att nyhetstrading är vad det en gång varit.
Många säger att trading generellt var lättare innan algosarna och de minskade spreadarna. För egen del, då jag lärt mig trada under denna senare era så vet jag inte hur intradagshandel skulle se ut utan algos, antagligen en jämnare marknad som är baserat på riktigt orderflöde?

Åter till nyhetstrading som jag tror alla kämpar med nu för tiden. Att vara först att slå på en trade på en ekonomisk rapport eller nyhetssläpp är nog i dagsläget nästintill omöjligt då det finns så många nyhetsläsande robotar inne i systemen som garanterat läser nyheten snabbare än dig och lägger order inom en sekund. Givetvis finns det som alltid inom trading undantag  för detta. Som privat trader är det också svårt att slå stora institutioner som kan ha informationsövertag.

Det finns dock en del metoder som vi kan använda oss av:

Vet vi att en rapport ska komma ut så bevakar vi givetvis den aktie det rör, eller som vi tror ska följa index om det är en större ekonomisk rapport som påverkar hela marknaden.
Vid större ekonomiska releaser kan vi ju också handla något av de större indexen, alt någon underliggande produkt som är baserad på något index ( de vanligaste är nog S&P500, Eurostoxx 50, DAX, OMXS30 osv). Jag exkluderar valutorna i detta inlägg.

Den svåra frågan är nog alltid- ska jag vara aggressiv eller passiv med att gå in i marknaden när rapporten kommer.

Enligt min uppfattning finns det två sätt att vara aggressiv på:

 1. Läs orderflödet:
  Du struntar i vad nyheten visar och har i stället stenhårt fokus på orderflödet. Du försöker ta position med den initiella reaktionen för att komme in i marknaden direkt. Antingen tar du market direkt när du ser flödena komma in, alt så kan du ha en vilande stop limit order ovanför eller under marknaden för att gardera att du kommer in i marknande snabbt oavsett åt vilket håll det drar.
  Komplikationen är dock att det bluffas väldigt mycket av algosarna precis när orderboken är som tunnast precis vid eller strax efter rapporten. det är därför man ofta får se stora svängningar fram och tillbaka direkt på rapporten. Du förstår själv att risken att bli utskakad om du tar en omedelbar entry är mycket stor.  Är du lite sen i din entry när du försöker följa det första flödet så riskerar du att tex köp på toppen, eller sälja på botten och ta en squeeze emot dig då du kan tvingas ta en oskön stopp.
 2. Läs på och bilda dig en uppfattning:
  Du har innan rapportsläppet läst på om den kommande siffran och har en fundamental uppfattning om olika scenarion beroende på rapportens utfall, och tar en position snabbt efter att du sett siffran för rapporten. Du tar här också hänsyn till hur aktien rört sig under dagen eller de senaste dagarna för att inte riskera att värderingen redan är inprisad i den nuvarande kursen. Glöm inte att även bilda er en uppfattning om hur långt aktien bör gå på era siffror för att ha ett målpris till er fundamentala entry.
  Komplikationen är att du kan tvingas köpa aktien när den redan gått en bit av rörelsen. Om du har otur köper du precis innan aktien gör en rekyl och du kommer få det svettigt ett tag, alt tom ta en stopp. Det mest frustrerande med detta är om man sedan ser aktien vända och gå åt rätt håll strax efter att vi tagit vår stopp.

Jag tycker också att det finns två sätt att ta en passiv entry:

 1. Köpa / Sälja på första Rekylen:
  Vi avvaktar tills första skakningarna är avgjorda och ser att aktien tar en riktning.
  Vi väntar nu på att aktien ska göra en rekyl där vi ska försöka att taima ett köp (eller sälj om vi vill gå kort.
  Komplikationen är att vi aldrig vet hur stor rekylen kommer att vara. Här underlättar det enormt om du kan läsa orderflöde för att känna av skiftningarna i ordeläggningsmönstrena. Jag brukar försöka kombinera orderflödesanalysen med att aktien eller indexet gör en rekyl till senaste support / recistance nivå eller ”last trapped”.
 2. Köpa / Sälja när vi bryter tidigare support / recistance:
  Här vill vi nästan se en ny trend bildas av rapporten och att aktien bryter igenom tidigare viktiga nivåer. Vi kan försöka köpa eller sälja precis när aktien bryter en viktig nivå, eller låta aktien bryta och på så sätt ge indikation på styrka eller svaghet, varav vi sedan försöker taima vår entry genom att invänta rekylen som ovan.
  Komplikationen för detta är att breakouts ofta kan bli rätt röriga / svåra nu för tiden iom alla algos mm som ofta drar nytta av breakouttraders mm.

Jag upplever att vad du använder för metoder i slutändan (som med allt inom trading) har att göra med erfarenhet. Jag kan kombinera de olika metoderna, eller från fall till fall avgöra hur jag vill handla en ekonomisk nyhet beroende på hur det utvecklar sig. Det bästa är att testa sig fram med mindre size eller papertrada för att på så sätt få erfarenhet inför framtiden. Iom att det kan vara extra volatilt runt nyheter brukar jag också reducera min risk genom att dra ner min initiella size till tex hälften tills jag får indikation på att min läsning av marknadssituationen stämmer. Då kan jag i efterhand tex snabbt dubbla upp min position.

Nu fick ni lite att bita i kände jag iom alla länkar mm.

Det skulle vara kul att få höra om era erfarenheter kring nyhetstrading.

Mvh

/ John

4 Responses to “Trada ekonomiska nyheter”

 1. Henrik skriver:

  Läste följande debattinlägg i dagens industri förra veckan:

  http://di.se/Artiklar/2010/12/2/221689/Debatt-Robothandel-maste-forbjudas/

  Det verkar som att allt fler röster höjs för att alla aktörer ska ha lika villkor på börsen, vilket inte är fallet idag. Detta är ju grundläggande för en fungerande och växande marknadsplats.

  FI samt ESMA undersöker för tillfället saken.

  • John Lönnqvist skriver:

   Ja jag hörde att det var tal om det. Det skulle vara fantastisk om det blev så.
   Men jag misstänker att det tar en lång tid att få igenom såna saker. De kan ändra till det ”sämre” över en vecka. Men att ändra tillbaka misstänker jag kommer ta sin tid då det är så mycket pengar inblandat.
   Det är ju inte att sticka under stolen med att NasdaqOMX och mäklarna mm tjänar multum på algoritmhandeln.

 2. A skriver:

  Mycket bra skrivet John. Tack
  dailybusiness.blogg.se

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.