Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Fråga:

Tja John,

Skulle du kunna berätta hur du tänker när du fyller på en position. Jag ser på dina grafer att du ibland fyller på när aktien nästan nått botten. Varför inte ta en position och sen låta den gå upp eller ner?

Svar:

Bra fråga. Mina charts talar dock inte alltid hela sanningen. Jag återkommer till det längre ner.

För mig är det viktigt att adda på mina positioner i efterhand. Oftast brukar det dock bara vara ett eller två tick ovan eller nedanför min initiella entry då jag försöker taima mina positioner så noggrant som möjligt, samt att jag oftast har en ide om vad som är ”bra eller dåliga” priser att betala för den tilltänkta traden då jag inte är något fan av att jaga priset. Sticker aktien iväg utan att jag hinner adda på min position så gör jag oftast inte så mycket åt saken, det kommer alltid fler trades. Jag vet garanterat också vart jag ska ta min stopp, men det är en annan femma.

För mig handlar detta enbart om att kontrollera min risk. Jag vill ha så liten position på som möjligt när jag har fel, och så stor position som möjligt på när jag har rätt. Detta betyder oftast att jag kan minimera mina förluster, medans mina vinnare oftast är desto större.

Noggrant att nämna att jag aldrig gör tvärt om, dvs adda på mina förlusttrades om det inte är inom ett eller högst två tick radie.

Jag addar på min position när jag får indikationer om att jag läst situationen rätt. Detta beror på flera faktorer som tex givetvis orderflödet och beteendemönstret i aktien jag tradar, den underliggande trenden, andra aktier som ofta korrelerar, OMXS30, ”känsla” mm.

Ta Volvo exemplet nedan. I min första trada är jag kort från 115,90, 115,10 samt 114,80. Resten av de röda plupparna indikerar INTE trades jag addad på någon volym, utan visar bara att jag varit aktiv  och triggat lägre priser. ofta säljer jag i såna situationer enbart mellan 10-100 aktier för att få lite flöde i rätt riktning. Därför är mina charts ofta lite missvisande, med undantaget att jag oftast nämner i texten vart jag var kort/lång i från. Resten av ordrarna är bara för att trigga flöde.

I nästa trade nedan i Volvo var jag kort från 114,90, 114,80 och 114,70. Resten av säljordrarna på 114,60, 114,50 0ch 114,30 är obetydliga.

I Boliden nedan var jag kort från 119 samt 118,90. Resten av de röda plupparna är säljordrar på ca 10-20 st aktier åt gången.

Hoppas att detta gav lite klarhet.

/ John

16 Responses to “Fråga: Fylla på en position?”

 1. A skriver:

  Tjena. Har en fråga ang. online trader du kanske kan svara på. Började med att sälja 3400st (samtliga aktier) i volvo på 114,40. (hade haft dom över helgen). Köpte sedan volvo igen, 3300st på 114,70. sålde ut dom på 115. När jag nu tittar på realiserat resultat står det -15. På köpvolym 3300, säljvolym 6700. Är det något du kan förklara? Borde väl ändå bli +? Kan det hela ha nått att göra med om man börjar med att sälja ett redan befintligt innehav (som volvo i mitt fall), istället för att köpa och sedan sälja?
  Mvh

 2. A skriver:

  Tror så också, tot har nog inget minne från fredagen. Riktigt skumt hursom…

 3. Max skriver:

  John,

  Tack för en grym blogg! Undrar om hur själva tradingsverige är?
  Konstig fråga men är det en liten värld där alla känner alla och man utnyttjar det? Dom traders man känner till är ju dom som har bloggar. Typ anders på cafe, dtrookie, bbtrader och du, känner ni varandra?

  • John Lönnqvist skriver:

   Tack :)
   Tradingsverige är enligt min uppfattning rätt litet. Jag har inte hållit på tillräckligt länge för att rättvist uttala mig om det dock.
   Jag har lärt känna en del traders under resans gång, men kände nästan inte en enda under mina första 1-2 åren vilket var synd.
   Jag känner inte Anders personligen mer än att jag pratat med honom några gånger, trevlig kille.
   dtrookie vet jag inte vem det är, inte heller BB. Tradingsajten har jag bla jobbat med.
   Detta var en av anledningarna till att jag startade denna blogg, att få kontakt med fler traders vilket har fallit ut väldigt väl.

 4. kato skriver:

  Mkt intressant. Känns som att läsa Lefevre på svenska.

  • John Lönnqvist skriver:

   Hehe.
   Jag har inte läst hans grejer. Är dem att rekommendera tycker du?
   Verkar som att många tycker att det är en ”must read” för traders/investerare. Tror jag har hans bok som PDF på datorn tom, kanske borde hugga in.

   • kato skriver:

    Ganska fascinerande bok måste jag säga. Jag tycker att ditt sätt att fylla på positionen påminner om Livermores sätt att känna av marknaden och försöka driva den i nån riktning.
    Ja, jag skulle rekomendera att läsa den. ”reminiscence” finns också som audiobook. Pdf kan vara jobbig att läsa.

 5. Peder skriver:

  Bra förklaring!

  Får du buntade notor när du köper/säljer små volymer för att hålla igång flödet? Har själv aldrig prövat den taktiken, vet inte om det skulle fungera med terminer men övergången till aktier tilltar så idéen verkar intressant.

  Kör du med någon nyhetskanal i bakgrunden förresten? Index fullständigt mosades ner nu på eftermiddagen i takt med att budgeten lades fram i Irland.

  Trevlig kväll

  • John Lönnqvist skriver:

   Absolut, buntade notor är ett måste.
   Enligt min uppfattning är det svårare att påverka terminerna på detta sätt då det är mycket mer volym där.
   Jag har ingen nyhetskanal, tradar faktiskt inte särskilt mycket på nyheter.
   Där jag arbetade tidigare hade vi både en brittisk nyhetskanal och S&P500 pit squawken när den väl öppnade i högtalarna.
   Saknar dem faktiskt inte så mycket.

   • Peder skriver:

    Personligen så kör jag inte så mycket på nyheter heller, mer volym och sentiment och för det skälet fungerar bloomberg bra för mig. Det fungerar som en ganska bra mätare på trender och sektorer in play för mig i alla fall. Dessutom använder jag bloombergTV för att följa terminer runt om i Europa, vilket är hutlöst dyrt i TOT

 6. […] Fråga: Fylla på en position? […]

 7. […] frågor gällande detta. Lycka till. /John Lönnqvist Tidigare frågor: Stopp Loss Candlesticks Fylla på en position Avslutsticker orderdjup och mäklarstatistik Callen Vad ska jag trada? Mäklare och courtage […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.