Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Läste en artikel på DI i går om hur man håller sig i form framför skärmarna hela dagen. Jag har tidigare också skrivit en avstickare till detta ämne  i artikeln Mat Dryck Sömn

När du sitter på ett ”vanligt” arbete så påverkar din trötthet ditt arbete i form av att du ofta arbetar långsammare, det är inte så mycket att orda om då du med största säkerhet får din lön i alla fall.

Men är du dötrött som trader så kan det faktiskt å andra sidan bli riktigt dyrt. Och du är plötsligt inte enbart trött, du är dessutom arg och fattigare!

Klistrar in artikeln nedan:

Många svenskar har decennier av skrivbordsarbete framför sig. Det är viktigt att sitta vackert vid skrivbordet. Men att röra på sig under dagen är minst lika viktigt för hälsan.

”Problemet i dag är kanske framför allt att vi inte rör på oss tillräckligt under dagen, snarare än att vi sitter fel. Mer och mer arbete utförs vid datorn och vi är bundna till den. Man ska sträva efter variation, men många arbeten blir mer och mer specialiserade och mer ensidiga”, säger Ruth Carlsson, ergonom på Arbetsmiljöverket.

Självklart behöver man tänka på att ha rätt inställningar på sin skrivbordsstol. Till exempel ska handlederna få stöd, bordet ska vara höj- och sänkbart och stolen ska vara inställd så att svanken får stöd.

Men även om man sitter ergonomiskt riktigt i sin kontorsstol finns det hälsorisker med att sitta stilla. Bland annat innebär det en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Träning förebygger bara till viss del den risken. Därför slår Ruth Carlsson ett slag för att man ska röra sig även under dagen.

”Det är bättre att träna än att vara helt inaktiv, men stillasittandet innebär oavsett en ökad risk. Man är inte skyddad, även om man är en sådan som tränar mycket. Det räcker inte att gå på gymmet en timme efter jobbet. Aktivitet under dagen är mycket viktigt”, säger Ruth Carlsson.

Variation är därför A och O i kontorslandskapet. Sitt, stå, gå, hämta kaffe, gå i väg på lunchen. . .

Gör helt enkelt vad du kan för att inte sitta stilla under hela dagen. Ytterligare tips är att höja bordet och stå upp, eller sänka bordet och ställa in skrivbordsstolen så att det går att gunga på stolen, tipsar Ruth Carlsson. En promenad på lunchen och regelbundna turer till kaffeautomaten eller skrivaren kan också ge en välbehövlig paus.

”Du får vila ögonen i och med att du gör annat, och du får en mental variation genom att du släpper tankarna på det du gör en liten stund”, säger hon.

Det är färre som uppger att de får besvär av att jobba framför en bildskärm i dag än vad det var för femton år sedan. En förklaring kan vara att kontorsergonomin blivit bättre, till exempel att fler har höj- och sänkbara skrivbord. En annan kan vara att fokus har flyttats till andra besvär, till exempel stress, tror Ruth Carlsson.

/ John

One Response to “Så klarar du hälsan vid skrivbordet”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.