Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Under morgonen så scannar de flesta traders efter nyheter som kan komma att trigga rörelser i marknaden.

Här i Sverige kan man som ni vet köpa aktier i callen för att kunna positionera sig direkt i öppningspriset.

Måna av mina mer erfarna läsare kan säkert berätta mer om hur det var för några år sedan då jag har fått uppfattningen  om att marknaden var mer jämn och ”lätthandlad”?

Jag vill ge ett exempel från i morse då Elekta kom med en bra rapport.

Det kändes uppenbart att aktien skulle upp. Den tradas för tillfället +6,79%.

Men titta nedan så svår morgonens första 1,5 timme var. Hade jag köpt Elekta i callen i morse hade jag garanterat tagit en oskön stopp. Kanske tom en eller två till stoppar om jag försökt positionera mig för den eventuella uppgången då jag sannolikt hade försökt köpa över 245.

Till vänster ser ni chartet hela dagen tills i skrivande stund, till höger ser ni morgonens rörelse under första 1,5 h.

Hade du köpt Elekta i callen och varit sen på att ta stoppen hade du eventuellt fått nästan tre kronor emot dig direkt efter öppning. Det var inte förrens aktien tog ut morgonens high på 247 som aktien började trenda i en lite jämnare takt.

Själv bevakade jag Ekta under öppningen, men lämnade den för andra aktier då jag såg att den dumpade tre kronor det första den gjorde på morgonen.

Jag bugar mig för dem som kan hålla sina positioner genom sådana rörelser. Den riskprofilen är inget för mig dock.

Jag har fått för mig att callen har varit rätt svårhandlad på sistone? Men som sagt det vet många ev er andra bättre än mig.

/ John

7 Responses to “Svårtaimat nu för tiden?”

 1. A skriver:

  Brukar plocka aktier på starka nyheter, men avstod precis som du att trada den. Känns ju vidrigt när den gör en sån där vändning nedåt, men någonstans förstår man att den kommer stiga eftersom att rapporten var så stark som den var. Stöd och motståndsnivåer kanske man skulle arbetat mer efter i aktien en dag som denna?
  dailybusiness.blogg.se

 2. Perra skriver:

  Det känns som ett ”algobeteende”. Eller vad tycker du?

  • John Lönnqvist skriver:

   Tror många som köpt in sig i callen fick panik och brottades ett tag med de som faktiskt ville köpa aktien innan den tog fart.
   Aktien var extremt tunn när den öppnade så jag har svårt att tro att det var så många algos som var inne och störde, men säkert en och annan som vanligt!

 3. Denny skriver:

  Köpa i callen? Sker väl inga avslut i den? Handlar väl om att positionera sin order inför öppningen i callen?

  Angående Elekta så öppnar den ändå med ett GAP upp, men jag bevakade den också samt avstod då den inte reagerade i början! Den ligger väl trots ganska nära årshögsta så de är nog fler som avvaktar först!

  MVH D.I.

  • John Lönnqvist skriver:

   yes
   ”Här i Sverige kan man som ni vet köpa aktier i callen för att kunna positionera sig direkt i öppningspriset

   dvs få öppningspriset. De flesta av oss kallar det för att köpa i callen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.