Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

I The Online Trader är det stor skillnad i att använda Candlesticks mot Linecharts.

Problemet uppstår då Linecharts inte visar dig verkligheten, utan snarare en avrundning av verkligheten.

Candlesticks däremot visar dig exakt vart topparna och bottnarna bildas.

Därför använder jag candlesticks för att se, och hitta nivåer på det större perspektivet, och linecharts enbart för tickdiagrammet intradag som visar priset tick för tick  som ni har sett i mina charts, tex under bästa sämsta inläggen.

Enda anledningen till att jag använder linecharts över huvud taget är för att svenska aktiemarknaden är i många aktier rätt tunn på volym, och skulle jag använda mig av tex 1 eller 2 minuters candlesticks för en del aktier skulle det rent ut sagt se för jävligt ut och svårare för mig att läsa.

Jag river av några exempel nedan för att visa vilken skillnad det kan vara. För mig som är intresserad av stöd och motstånd så skulle det bli extremt stor skillnad i vad jag tex skulle se i ett linjediagram kontra vart toppen eller botten egentligen är.

Nedan kommer ni också att se att ju längre tidsperspektiv ni tittar på med linecharts desto mer avrundas topparna och bottnarna, och desto mer information går ni miste om.

Elux 5 min charts:
Det är inte så stor skillnad på toppar och bottnar på 5 min chartet, i nedanstående chart har vi som mest 20 öres skillnad på botten.

Elux 60 min charts:
I 60 min chartet börjar avrundningarna bli större. Som mest 60 (6 tick) öre på toppen. 50 öre på botten.

Elux daglig charts:
8 kr (80 tick) skillnad på toppen, 1,60 kr (16 tick) skillnad på botten – inte ok!!!

Ju snabbare rörelsen drar tillbaka, desto mer avrundas ditt linjediagram.

Det bör tilläggas att jag daytradar på ett sätt där några tick kan göra en viss skillnad för mig. Swingtradar du eller är mindre känslig för vart du tar din stopp eller entry är så spelar detta dock inte lika stor roll.

Därför anser jag linecharts totalt odugliga till annat än intradags tickdiagram!

/ John

18 Responses to “Linjediagram är odugliga!”

 1. Åke skriver:

  Tja!
  Vad har du för intervall på linjediagrammet längst ner till höger? (tick, sek, minut?)

  Åke

  • John Lönnqvist skriver:

   Båda diagrammen är baserade på samma data, dvs dagligt diagram.

   • Åke skriver:

    Jag förstår att det rör sig om intradag, dagligt diagram. However, man kan ju ställa in hur noggrant linjediagrammet ska ritas (intervall) genom att välja tick, sekund, minut, timme, etc. Vilket är valt på diagrammet? Är det intradag med tickuppdatering, intradag med sekunduppdatering eller intradag med minutuppdatering? Jag gissar på det sista.

    • John Lönnqvist skriver:

     Alla alternativen av linjediagram som är tidsbaserade (tex 5 min 60 min, dagliga etc) kommer att runda av linjediagrammet.
     Det är enbart om du väljer tickdiagram som du får en linechart som inte rundar av linjen då du i stort sett får en markering för alla avslut upp eller ner. Men tickdiagrammet fungerar enbart intradag.

     Svaret på din fråga är att det inte är några av de alternativen du nämner.
     linjechartet längst ner till höger är ett dagsdiagram och är baserat på några månaders handel. Varje candlestick i diagrammet längst ner är en dags handel, linjediagrammet är baserat på samma data.

     • Åke skriver:

      Ok, jag tänkte att intradag var samma som ”idag” men du tänke att felet uppstår om jag t.ex. idag vill titta på handeln den 2:a juli. Då förstår jag :-)

    • Åke skriver:

     För att cut to the chase. Oavsett om man valt 5 min, 15 min, 1 timme eller intradags-diagram så kan man sätta uppdateringen till tick. Då borde problemet med ”avrundningarna” vara borta (som elux ovan med 8 kr i skillnad mellan diagramtyperna). Linjediagrammet och candlestick-diagrammet borde då visa samma toppar och bottnar.
     När klockan blivit 14 (cirka) så brukar dock programmet sluta visa diagrammet från 09:00:00 och stället visa från en bit in på dagen. Det problemet löste jag genom att ändra här till 100 000 intradagspunkter: http://hem.passagen.se/annsberg/reminder/installningar.JPG
     Sedan så startade jag om programmet efter att morgonhandeln lagt sig samt innan USA öppnade för att få upp hastigheten i programmet på nytt.

     • John Lönnqvist skriver:

      Stort tack för det tipset. Har blivit halft galen på att inte kunna se hela dagen ibland när chartet inte rymt tillräckligt många tick. Har bara inte blivit tillräckligt galen för att undersöka saken för att hitta lösningen.

      Men vart ställer jag in uppdateringen till tickuppdateringar för tex 5 min chartet? så fort jag byter till tickdiagram så byter fönstret automatiskt till intradag.
      Jag har letat efter detta förrut, men inte hittat något.

     • Åke skriver:

      Kul att kunna hjälpa till med något efter att ha tagit upp din tid med candlestick/linjediagram-frågan :-)
      Jag högerklickade mitt i linjediagrammet och valde ”intervall” och sedan önskat intervall. Det ska även finnas knappar längst ner till vänster i diagrammet för att ställa in period och intervall. Detta visste du nog redan.
      Om man ändrar period så ändras intervall också ibland (eller om det var tvärtom, som du beskrev) så det är bäst att ta det i ordningen period intervall tror jag. Man kan även välja defaultinställningar för ett diagram (t.ex. 5 min och tick-intervall), då kommer det automatiskt som förval när man klickar upp en nytt intradagdiagram. Har för mig att man högerklickade i linjegraffönstret eller på linjegrafen och valde inställningar. Eventuellt så högerklickade man till höger om x-axeln eller under y-axeln och valde inställningar. Jag har för tillfället ej OT men räknar med att ha det igen om nån månad.

     • John Lönnqvist skriver:

      Jag är helt hemma på det du talar om gällande olika justeringar i TOT.

      Det går dock inte att få tickuppdatering för tex 5 min diagram som du pratar om.

      Det spelar ingen roll i vilken ordning jag justerar inställningarna.
      Har jag tickdiagram inställt för intervallet och ändrar till perioden 5 dagar så ändras diagrammet automatiskt till 1min diagram.
      Och har jag 5 dagar inställt som period och ändrar intervallet till tickdiagram så ändras perioden automatiskt till 1 dag.

      Jag har försökt tidigare och har suttit nu ett tag och med olika metoder få det att fungera, men icke.

     • Åke skriver:

      Att intervallet ändras till minutintervall när du ändrar till 5 dagar låter väl ganska naturligt eftersom programmet inte kan hantera ticknivåer på längre perioder än en dag tydligen.
      När du sedan ändrar intervallet till tick så låter det logiskt att perioden ändras till ”en dag” eftersom det är maxtiden för tickdiagram.

      Om du har perioden 5 dagar inställt och minutintervall så borde det funka att ändra till intradag först och främst (tror jag). Om man sedan ändrar till ”5 min” och sedan ändrar intervall till tick så borde det väl funka. Eller som i ditt fall, när du hade ändrat till tickdiagram och på så sätt fått perioden en dag, sedan ändra vidare till ”5 min”. Du har nog testat alla varianter så det kanske inte går. Det går ju att göra en liten workaround: Välj diagram idag och tick. Markera sedan diagrammet genom att dra musen över de senaste 5 minutrarna, då har du vad du önskar (5 min och tick), alternativt högerklicka för inställningar, välj från vilken tid diagrammet ska börja visa grafen.

     • John Lönnqvist skriver:

      Åke det känns som att du spekulerar i detta, vilket börjar bli tidskrävande.

      Det jag är ute efter verkar inte gå i TOT!

      Diskussionen i detta inlägg hanterar linjediagram som sträcker sig över flera dagar oavsett om det jag väljer 1, 5, 15 osv minuter i intervallet.

      Även om du väljer intervallet 5 min, perioden 1 dag och linjediagram så kommer linjediagrammet avrunda toppar och bottnar.

      Du får kolla själv sen i januari när du får tot.

 2. Åke skriver:

  En fråga till. Vilken version av Online Trader använder du och har du märkt någon skillnad prestandamässigt på de olika versionerna? Själv så har jag alltid strävat efter att använda en så gammal version som möjligt för att hålla den så snabb som möjligt. En del nya versioner har dock värdefulla funktioner och version 4.4 är den som jag använt mest. Jag har testat alla versioner mellan 3.6 och 4.4. En värdefull sak som jag saknar i 4.4 och som finns i senare versioner är färgmarkeringar för högsta- och lägsta-noteringar i ”avslutstickern för samtliga aktier”. Har du själv reflekterat något kring versionerna eller tankar du helt enkelt hem den senaste versionen rakt av?

  Gokväll!
  Åke

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej Åke.
   Jag laddar alltid hem den senaste då jag räknar med att den ska vara bäst.
   Upplever inte att TOT drar så mycket datorkraft att det skulle vara ett problem.
   Fast jag antar väl att det har lite att göra med hur mycket information du låter TOT uppdatera. har du tex listor uppe för alla nordiska marknader inkl underliggande produkter, flera avslutstickers mm så kanske det är en annan femma beroende på vad du har för internet samt dator?
   Den version jag har nu tror jag är 4,9.

   Upplever du att de nyare versionerna hackar och går långsamt, eller på vilket sätt märker du skillnad?

   • Åke skriver:

    Jag hade en minimal arbetsyta (sptermin-graf, daxtermin-graf, daxgraf(byttes ut till DJ-graf 15:30, omxs30-graf, graf på den aktie jag bevakade för tillfället, ett orderdjup, 12 aktier, depåöversikt, orderläggning). Ofta satt jag med pekfingret nedtryckt och räknade med en reaktionstid på 0.1-0.2 sekunder när spterminen ritade ett lodrätt streck i samband med t.ex. jobbstatistik. Detta var innan maskinhandeln och Citadel tog fart för lite drygt ett år sedan men jag hade inte råd med några som helst tveksamheter i OT. Jag märkte bl.a. att orderdjupet visade fel i nyare versioner. Min order hamnade på kö istället för att gå till avslut ofta, vilket berodde på att programmet visade fel nivåer.
    I version 3.9 så uppdaterades depåsaldot ögonblickligen när jag tryckte på ”uppdatera”. I senare versioner tar det ca 1 sekund. Det kan verka petigt men slåss man om pengarna och orderdjup och depåsaldo inte uppdateras lika bra som tidigare så anar man ju att mera saker blivit segare som inte jag märkt. Kanske har detta rättats till, jag såg något om prestandaförbättringar i ”Whats new”-dokumentet i sista versionen (tror jag).

    • John Lönnqvist skriver:

     Ok.
     Jag tradar för tillfället på en DELL från 2003. Ingen superdator direkt. Har tre skärmar. Tre avslutstickers för allmäna börsen, 5 avslutsticker till för specifika aktier, ca 15-20 charts mm.
     Jag har upplevt störningar i TOT, men har nog i första hand trott att det var min dator som är lite trög.
     Jag bevakar också orderdjup och flöden extremt fokuserat och märker av minsta lilla lagg i systemet. Tex i dag när Boliden droppade så hann tot inte med alls.
     När jag ville hoppa in i andra aktier så gick inte det för att den fyllde ordrar i Bol.
     Jag kommer trada på en annan mycket snabbare dator från och med nästa vecka, så då borde jag kunna se om det blir någon skillnad .
     Speciellt om jag har flera ordrar som fylls samtidigt så får jag ibland vänta ibland mer än 1-2 sekunder för att kunna lägga upp en ny order mm.
     Så det ska bli spännande nästa v och se om det är datorn eller tot.

     Vad jag har förstått så är Infront glada över att få feedback över såna här problem, har du mailat dem?
     Drog iväg en rätt stor lista med förbättringar i slutet på sommaren, men har dock inte sett några ändringar.

     • Åke skriver:

      Jag kör (körde) lite mera enligt principen less is more men en sak jag saknar är den flerfärgade avsluttickern. Jag vill dock inte byta till en nyare version bara för att få det. Jag kommer dock att prova den nyaste versionen i januari, kanske är den lika snabb som den version jag har nu.
      Jag mailade skärmdumpar och beskrivningar samt ringde både Infront och Nordnet men jag fick intrycket av att det är ganska få som benat i prestandafrågor (som jag) och därmed så upplevde dom nog det som att ingen annan hade några problem. Jag hörde dock att det hade varit prestandaproblem men inget mera preciserat än så.

 3. John Lönnqvist skriver:

  Åke.
  Fick just denna information från Nordnet:

  Nordnet med mig i spetsen arbetade hela förra vintern och våren med Infront för att förbättra prestandan,
  och framförallt stabiliteten som var vidrigt dålig mellan varven i TOT.

  Infronts chefstekniker och utvecklingschef har varit flertalet gånger i både börsrummet och hos vår IT i Alvik och kört tester, mätt hastighet och
  fört diskussioner med grabbarna i rummet och våra IT-killar.

  Detta resulterade i version 4.7.1. Därefter har veckovis telefonkonferenser avlöp fram tills i våras då version 4.8 släpptes. (nu finns som du vet 4.9).
  Förändringarna de gjorde senaste versionerna är fruktansvärt stora. Både prestandamässigt och stabilitetsmässigt.
  Mycket tack vare herrarna i börsrummet.

  Vill därför starkt rekommendera att du kör vidare på senaste versionen. Det är mer än man ser som har ändrats.

  Det ligger ju i både Nordnet och Infronts intressen att TOT fungerar bra. Däremot vägrar både vi och Infront att köra support på gamla versioner,
  Just därför att det är så mycket som blivit förbättrat i senare utgåvor.

 4. […] Jag har talat lite kort om Candlesticks vs Linecharts HÄR. […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.