Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

2011, kvartal 1

Sitter i ett plan någon stans över Pampas, på väg till Buenos Aires och funderar på det kommande året.

Inför 2011 så väljer jag att inte göra en plan för hela året utan väljer att fokusera på kvartal till kvartal. Den stora anledningen för detta är att jag bla brottas med detaljer som jag vill sätta en tightare gameplan för.
Marknaden tenderar också att snabbt ändra på sig, och det är mitt jobb att justera min trading därefter.
Inom trading finns inga garantier för att det som fungerar i dag fungerar i morgon.

Jag tror det grundläggande misstaget jag gör om och om igen är att fokusera på för många aktier. Jag känner mig stressad över att missa rörelser överallt och letar febrilt runt i marknaden efter nästa moove. Givetvis gör detta beteende i stället att jag missar rörelser då mitt fokus är så splittrat att jag inte prickar/taimar in de entrys med den risk/reward jag strävar efter.

Min tradingstil baseras på att intensivt läsa orderflödet i en aktie, få en känsla för aktörerna, algosarna, rythmen, trenden, beteendemönstren mm, och därefter göra mina beslut för entry och exit.
När jag hoppar runt i massa aktier rädd att missa nästa rörelse tappar jag en stor del av min edge då jag oftast bara hinner skrapa på ytan i en aktie innan jag otåligt tittar efter en ny aktie att handla.

Man kan utan att gräva för djupt i detta säga att jag oftast tjänar pengar när jag enbart och intensivt fokuserar på en till två aktier. Och förlorar pengar när jag studsar runt i marknaden och spelar pingis med allt jag tror ska/bör röra på sig.

Man skulle kunna fråga sig varför jag inte enbart tradar en aktie som jag lär känna utan och innan? Medans det är en bra ide i praktiken, så tror jag inte att det är en bra ide då jag i verkligheten kan bli sittande i flera dagar medans just min aktie arbetar i en tight range.
Därav är det viktigt att jag fortsätter arbeta efter konceptet Aktier In Play.
Jag kommer dock göra en åtgärd på detta område som tidigare gjort mig förvirrad, jag har nämligen dragit ner min marknadsöversikt till för närvarande 21 stycken aktier med tillåtelse att ta in ytterligare två stycken tillfälligt gästspelande In Play aktier utanför listan per dag.

Jag har selektivt tagit ut aktier som vanligtvis har en hög daglig Volym, ok daglig Range samt tight Spread. Samtliga är Large Cap.
Detta gör att jag kommer att kunna vara mer effektiv när jag scannar marknaden då jag enbart behöver ha koll på nyhetsflöde och ovanliga rörelser , volym mm i ett 20 tal aktier.
Min önskan är att under detta kvartal kunna skala ner denna fokuslista ytterligare till 10 stycken aktier, med fortsatt tillåtelse att hålla koll på ytterligare två In Play aktier om dagen.

Av dessa aktier på min lista väljer jag genom Morgonrutinen ut två stycken aktier som jag vill lägga största delen av min fokus på under dagen, och framför allt morgonen.

Detta kommer att ge mig goda möjligheter att kontinuerligt trada aktier som har god volatilitet och många gånger även har fundamentala anledningar att röra på sig, samt sannolikheten att trenda under dagen.

När jag på planet till Argentina satt och gick igenom mina anteckningar från hösten och började fundera på fokusområden inför 2011 så slutade det med en lista med stolpar på över 3 stycken A4. Det känns inte som någon ide att publicera den i bloggen då jag vet att de flesta inte skulle orka läsa igenom den, samt att den innehåller så mycket intern information att den säkert inte skulle ge så mycket ändå.

Så jag skrev ner en liten förkortning nedan så att vi har något att diskuttera. Det mesta är enbart repetitioner som hjälper mig att hålla mig inom ramarna för min tradingplan. Som ni säkert förstår ligger det en hel del tankar och ytterligare rutiner bakom varje punkt.

Morgon:
Välj två stycken.
Funamenta: Nyheter, up/ner grad etc.
Ovanlig vol på daily chartet.
Vilka trendar.
Stort gap.
Öppnar över viktig nivå S/R.
Leta efter nyhetsevents som kan sätta aktiena i gungning.
Sätt larm på viktiga nivåer för mina aktier.

Efter stängning:
Dagens vinnare förlorare – varför?
Mest omsatta på övriga listan + min egen.
Ovanlig volym.
Andra aktier som reagerat starkt på en nyhet.Vilka stängde starkt/ svagt samt under/över tidigare viktig S/R på daily, weekly etc.
lägg in de starkaste aktierna överst och de svagaste underst i chartsen på högra skärmen.
Gå igenom mina trades: Vad kunde jag gjort bättre? Vart kunde jag addat size? Vart kunde jag trailat? Varför rörde sig aktierna som de gjorde? Är de aktuella för big picture setups inför i morgon? mm.

Visualisera hela tiden olika setups för dagens aktier för att vara redo för handelsdagen samt när ett visst scenraion inträffar i en aktie.
Var beredd för entry om aktien gör si eller så. Ta stop om det förberedda stopppriset tradas. Adda på om aktien gör detta…, eller om någon handlar på det priset osv.
1.Förberedande för entry
2.Förberedande för stop
3.Förberedande för adda size
4.Förberedande för exit
5.Förberedeande för att traila trend-rörelse.

One Good Trade: Vid avslutad trade återfokusera direkt på marknaden och gör en pre-plan för nästa möjliga entrytillfälle. Älta inte traden direkt oavsett resultat, utan fokusera på nästa trade, och sedan nästa trade, och sedan nästa: NEXT PLAY!!! osv.

Övriga riktlinjer:
Fokusera på två aktier per dag.
Skapa ett flexibel bias för dessa aktier och håll koll på big picture nivåer och setups.
Registrera varje tick, varje order.
Fokusera på the Big Picture och taima med Held bid/offer.
Planera för olika scenarion. var med på varje rörelse.
Krossa dessa aktier med size intradag.
Gör min grej, screena bort vissa influenser på kontoret.
Less is more.
Total koncentration.
Identifiera beteendet; Trend eller Konsolidation.
Luras inte in för ofta i microtrades baserat enbart på ordeflödet; Big Picture.
Var agressiv när marknaden visar vägen.
Räkna aldrig pengar när jag ligger plus.
När dagligt target är nått, börja om på 0 med 1000 kr i target osv.
Var påläst på mina bolag.
Minska fokuslistan.
Ta ej profit bara för att det ibland är obekväm att vara inne i en snabb marknad, bli vän med denna obehagliga känsla- stick to the plan.
Let it run.
Var kall och använd profittarget för partial exit..
Hb/Ho (Held bid / offer).
Tappa inte fokus efter att jag tagit en bra trade, och tappa inte modet efter en dålig trade.

Ha i åtanke gällande målen nedan att jag oftast betalar minst ca 500-1000 kr per dag i courtage, samt att oundvikliga minusdagar hela tiden justerar resultatet till det sämre. Ska jag kunna ha en till en början ”normal” inkomst på tradingen så behöver jag nog minst avkasta 2000 kr per dag för att täcka courtage, samt förhoppningsvis betydligt mindre och färre förlustdagar.

Mål / Stop:
Målbild: +3000 kr / dag
Minimitarget: + 2000 kr / dag.
Siza ner till 50%: ca -1500 kr.
Stop: -2000 kr / dag.
Målbild Risk/Reward: 80% hitrate.
Målbild per trade: + 5-10 tick.
Stop per trade: – 0-5 tick.
Siza upp agressivt på vinnare när flera faktorer går min väg. Trend, index, fundamenta mm.
Trailing stop på vinnardagar: Money Management.

Siza upp:
Gör 200 kr / tick till nya normalsizen för grundposition.
Hel pos: 200 kr / tick.
+1 pos: 300 kr/ tick.
+2 pos: 400 kr / tick.
Osv.
Jag föredrar att tänka i halv, hel, +1, +2 osv för att undvika att tänka på pengar.

Mål Kv 1:
Netta aldrig under +5000 kr i veckan.
Ha minst en dag över +5000 kr.

Jag kan också tillägga att jag borde sätta lite nya rutiner för att gå till gymmet oftare. Behöver bygga upp lite större energibuffert. Jag börjar med att ta med mig träningskläderna till jobbet varje dag så ska jag nog komma iväg mer regelbundet. Ska bygga ett nytt träningchema där jag tränar minst 3-4 pass i veckan.

Det är med stor ödmjukhet och med ett jäkla ladd jag går in i 2011.

Tar gärna emot tankar, ideer, eller frågor om ovanstående då allt konstant är under utveckling/förbättring.

Ses i marknaden.

/ John

17 Responses to “2011, kvartal 1”

 1. Denny skriver:

  Hej John!

  Strålande beskrivning du har angående din trading, som många brottas med är det just urval av aktie för att trada som är svårt. Uppskattar din blogg!

  Att bevaka 21 st aktier på det noggranna sätt du beskriver låter nästan för mycket. Jag tror att du borde minska ner antalet standard aktierna för din bevakning och sedan höja antalet aktier som är in Play i momentum. Daytrading lönar sig nog lite mer vid fokus på frågan ”Is there money flowing in to the stock or is the money flowing out”.

  MVH D.I.

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej Denny.
   Jag kommer inte intensivt bevaka 21 aktier, dessa är bara för aktieurval innan och efter tradingdagen.
   Jag kommer under dagen bara läsa orderflödet i en till två aktier i taget.
   Precis som du säger är planen att minska listan, och samtidigt ge utrymme för ytterligare in play aktier.

 2. Peder skriver:

  Strålande inlägg John!

  Ber att få återkomma lite senare när marknaden är stängd men en idé som jag själv har börjat göra proppmaterial för är att köra spreadar inom Sverige. Planen är A-B aktier, index kontra högbetaaktier samt investmentbolag mot underliggande. Problemet är att det kräver en del kapital så jag nöjer mig med ritbordet än så länge.

  Varför inte börja springa till och från jobbet om ni har möjlighet att byta om där? :-)

  • John Lönnqvist skriver:

   Tjena Peder.
   Tack.
   Det är sjukt mycket snurror som kör spreadarna mellan A och B, samt spreadar i allmänhet. Så jag är tveksam på att det finns så stor edge att hämta där längre?
   Ang joggen så har jag ”tyvärr” bara ca 500 m till jobbet, och gymmet ligger därimellan :)

   • Peder skriver:

    Bra att ha i åtanke, jag har däremot kört mina första spreadar mellan omx och några aktier med bra drag i och där har det hitills fungerat skapligt, dock med så små summor att courtaget har förstört vinsten. Men hitills fungerar det skapligt som alternativ då man inte hittar någon set up i index eller aktier

 3. till Peder skriver:

  Varför just index mot högbeta? -någon speciell anledning?

 4. G skriver:

  Unik idé det där med spreadar mellan olika aktieslag och att handla investmentbolagsrabatten, det är ju ingen annan som kör sånt…

 5. NBT skriver:

  Tack för ett mkt informativt inlägg:)

 6. […] Då vi kom hem från Argentina under mitten av Januari, så har jag bara hunnit trada i lite drygt 2 veckor. Som ni känner till så hann jag under semestern göra en rejäl utvärdering av min trading, som resulterade i vissa ändringar som ni kunde läsa om i 2011, Kvartal 1. […]

 7. Micke skriver:

  Handlar du CFD:er också?

  Om inte varför?

  (Blir ju lite schvung i grejorna då)

 8. paolo skriver:

  tja
  jag tradar S&P 500 enbart, jag har följt detta index i över 6 år
  och jag andas den, jag lever med den, med 100% diciplin och 100% kontinuitet och grym money management så slipper man onödig stress och fel beslut. Jag tror på fokus på ett mindre antal aktier som (max 5) där du har stenkoll på hur de rör sig, med bra money management krävs inte fler tycker jag.

  mvh Paolo

  • John Lönnqvist skriver:

   Tjena Paolo.

   Kul att höra.
   Scalar du in/ut i marknaden för att vara flexibel med volatiliteten och bruset?

   MM är nr 1.

   Har mest arbetat index på senaste. OMXS30. Men även lite guld, olja mm. Försöker vara flexibel genom att scala in och sedan stenhård på riskhanteringen.

   / J

   • paolo skriver:

    tja
    jag håller mina positioner i ca 1-5 dagar, går inte ur och in, min stop ligger initialt på 100 points och ändras efter varje dag beroende på utveckling, marknaden andas hela tiden och jag tror man ska ge den utrymme till det utan att riskera för mycket.

    Jag jobbar med candlesticks gemensamt med moving average på daily chart, hur gör du?

    har följt s&p 500 i ca 5-6 år och utvecklat mina regler.
    100% disciplin och 100% kontinuitet gäller.

    hur jobbar du med index?

    mvh Paolo

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.