Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Fråga:

Tja John!
Grym blogg, hoppas och tror att tradingen går bra för dig.

Jag känner att jag har relativt bra koll på när jag ska göra entrys i marknaden, och majoriteten av gångerna börjar min position i positiv riktning. Problemet är dock att jag inte vet var jag ska ta stoppen! om jag köper tex aktie X på 100kr den går upp till 102kr så känns de för tidigt att sälja, och helt plötsligt så ligger X i 95 och jag sitter med svartepetter och har ett svårt beslut att ta ställning till, mest psykologisk! Jag förstår ju att de inte finns något exakt svar på min fråga och jag förstår att du heller troligtvis inte kan ge mig ett svar som passar mig. Utan jag ställer frågan för att skapa en dialog med dig, som förhoppningsvis kommer leda till en ökad förståelse kring ämnet.

Vi kan ju ta H&M som ett exempel:
Köpte in mig i H&M på 211 för att det är ett bra bolag, med en väldigt nedpressad aktie, och framför allt
för att området runt 218 – 206 har aktien vänt ett par gånger, både upp och ned. Frågan är då; Om H&M
skulle visa sig fortsätta nedåt, var inser jag isåfall det och var tar jag stoppen för att inte sälja in i ett nytt
stödområde och ha sålt av när aktien väl tar fart (har ju hänt X antal ggr)?
Hoppas du förstår frågan

Svar:

Hej.

Stop loss är det viktigaste vi har som traders. Bra strategier, kunskap, fina entrys i all ära, men kan man inte hålla sina förluster till ett minimum så blir man inte långvarig inom aktiehandel. Tyvärr finns det inte, som med alla andra detaljer kring aktiestrategier, någon Holy Graal regel att luta sig mot när det gäller stoppar.

Jag tror det är många som köper aktier och enbart har en plan för hur mycket pengar de på sikt ska tjäna på sin trade. Det är tyvärr väldigt få som även skapar en plan för vad de ska göra om aktien går åt fel håll.
Det som händer för många när de inte har en plan med ett förbestämt pris för sin stop loss är att de hamnar i en psykologisk bubbla när aktien går åt fel håll. Många fryser, vet inte vad det ska göra, börjar hoppas på att aktien ska vända, börjar tänka på att det inte är en förlust förens de sålt, stoppar huvudet i sanden och får för sig att vänta ut aktien, har sådan fundamental tro på aktien att de ”gifter sig” med den. Detta beteende är livfarligt och hör inte hemma hos någon som handlar med finansiella instrument.

Genom att satsa vårt kapital på aktiemarknaden arbetar vi med risk, och det är vårat jobb att se till så att vår risk inte blir för stor.
För att göra detta så är ett vanligt verktyg för aktiehandlare en risk /reward kvota som bestäms i samband med att traden tas. tex 1:5.

Du kan givetvis ta en trade var som helst och sätta en risk reward kvota på traden, riskera 1x för att eventuellt vinna 5x. För att göra detta så behöver du titta på chartet och se vad som är rimligt att bestämma 1 och 5 till. Dvs: hur volatil är aktien, vilken tidsuppfattning har jag på denna trade? hur är trenden? vad tror analytikerna (tas med en nypa salt)? hur beter sig sektorn? index? mm. Det finns hundratals faktorer att ta hänsyn till och givetvis kan man inte hålla koll på alla, utan du måste själv bestämma vilka faktorer som är viktiga för din typ av handel som i sig kan variera med hundratals faktorer baserat på din erfarenhet.

En annan variabel är din strategi.
Det finns traders som arbetar med strategier som tillåter dem att ta kanske 10 stoppar för varje vinnande trade de tar.
Och det finns andra traders som behöver ha rätt 60-80% för att få det att gå ihop. Själv ligger jag i denna kategori, och även här tas det massa stoppar.
Det handlar helt enkelt om att identifiera vilken typ av trader du är.

Du nämner ovan när du köpte  X på 100 att du tyckte att det var för tidigt att sälja på ett visst pris, och att du därefter såg aktien backa tillbaka kraftigt. Detta är inget ovanligt och händer hela tiden. Fundera på om du tex skulle kunnat ta av tex halva din position i närheten av 102 samt tagit stop loss på andra halvan på 99?

Jag går inte in på ditt HM exempel utan pratar generellt i stället.
När jag tar en position i marknaden, så tar jag alltid entry i hänseende till vart jag skulle behöva ta min stopp om det visar sig att jag har fel. Jag tradar på kort sikt och riskerar sällan mer än 20-50 öre per trade. Swingtradar du får du avgöra hur stor stop loss du bör ha i förhållande till ditt tidsperspektiv och ditt kapital.
Jag letar efter situationer i marknaden där jag kan ta så liten risk som möjligt med en ok risk rewardkvota, helst aldrig under 1:2, gärna över 1:3.
Så man kan säg att jag justerar min risk genom att försöka taima mina entrys genom att läsa orderflödet kombinerat med beteendemönstret och trenden mm. Jag tar min entry baserat på en situation som jag känner igen eller tror att jag har koll på, och så fort jag blir bevisad fel så tar jag min stopp OMEDELBART utan att tveka. Det spelar ingen roll om aktien vänder direkt efter att jag hoppat ut för att jag följde min plan och det är det enda som spelar roll i längden. Trading är ett maraton, inte ett 100 meters lopp. Du kan alltid hoppa in igen om det är uppenbart att du blivit utlurad. Börjar du däremot skapa ett dåligt beteende av att du behåller traden för att du är rädd att den ska vända tillbaka igen så kan det bli riktigt, riktigt dyrt då du i stället börja gambla i stället för att hålla dig till strategin.

Det bästa är att inte tro så mycket, utan trada vad du ser. Och ser du tex HM gapa ner kraftigt en dag utan att köparna kommer in direkt och köper tillbaka aktien under dagen så säger detta till dig att du kanske bör överväga din potentiella tro för aktien under de närmaste dagarna. Man måste hela tiden försöka känna av och se sentimentet i aktien, där kan klassisk teknisk analys vara till stöd i en fundamental tro.

Andra gillar att använda sig av Moving average, Bollingerband, Pivots, Higher highs/lows, MACD mm för att traila sin stopp mm. Finns hur många metoder som helst, bara att testa dig fram.

Det finns också ett ordspråk som säger: ”The best traders, is the best loosers” vilket  visar att ta stoppar är en del av jobbet, bara att acceptera, gå vidare och leta efter nästa trade.
För mig är varje trade en förlust tills motsatsen är bevisad.

Jag hoppas att detta gav dig en någorlunda bild av vilket arbete du behöver sätta dig ner och göra gällande ditt stopp loss problem. Det finns många variabler att ta hänsyn till, och vi kommer alltid ta ”dåliga” stoppar.

”Always adhere to your stop loss -live to trade another day”

Mvh

/ John

8 Responses to “Fråga: Stop Loss”

 1. Marengen skriver:

  Kanoninlägg John, beundrar ditt engagemang, att du en tidig söndagsmorgon sätter dig och skriver en hel bok till svar för oss kära läsare!

  Ha en fortsatt trevlig söndag i det fina vädret!

 2. Kunskapshungrig skriver:

  Mycket bra inlägg!

 3. Jocke skriver:

  Fantastisk blogg från en som verkligen vet vad trading handlar om..
  Att även du med din bakgrund bråkar med ditt psykologiska inre känns skönt på nåt sätt.. Det gör mig mer avslappnad i mina beslut och det behövs inte mycket för att avkastningen ska öka dramatiskt..
  Som du vet är det en viss skillnad i vinst om man har haft självförtroende att lita på curvsen och följa med upp/ner trots ”hack i kurvan” än att ha gjort 45 trades på vägen.. :-)

  Jag är ju inte direkt världsbäst på att föra anteckningar på mina trades.. (Har börjat 119 ggr) men det går bevisligen bättre sedan jag börjat följa din blogg…

  Nu ska jag smälta in det senaste; Att varje trade ska ses som en förlust tills motsatsen bevisats…

  Vad är det förresten för apparat på bordet ? Nån snabbknappsexecuter ??

 4. Jocke skriver:

  Glöm sista frågan.. hittade inlägget om den.. :-)

 5. Vecka 7. | skriver:

  […] Under helgen ställde jag en fråga till John som verkligen är en inspirationskälla för alla aktiva börsdagdrömmare. Fråga var ang. Stop Loss och svaret hittar ni här : http://www.bullbeartrading.se/2011/02/20/fraga-stop-loss/ […]

 6. hans skriver:

  Kanonbra inlägg.Hela bloggen är fantatsiskt välskriven och bra!
  Har kämpat med SL problematik länge o kastat in handduken några ggr pga mitt psyke förstört saldot.Skall dock fokusera än mer på problemen jag har med att sköta SL bra.Lycka Till alla!

 7. […] om du har ytterligare frågor gällande detta. Lycka till. /John Lönnqvist Tidigare frågor: Stopp Loss Candlesticks Fylla på en position Avslutsticker orderdjup och mäklarstatistik Callen Vad ska jag […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.