Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Klicka på bilden ovan för att se mer information om konferensen.

Jag fick förfrågan om att vara med och tala om HFT från vår (en Traders) synvinkel på HFT. Klicka på bilden nedan för att se övriga talare:

Jag tänkte också samtidigt fråga er som tradar, har insikt i detta, och vill påverka om tips på detaljer som ni skulle vilja att jag tar upp i detta forum.

Vilka är era erfarenheter om det ökande av HFT som härjar på börsen??

Mvh

/ John

24 Responses to “Konferens: Högfrekvenshandel (HFT)”

 1. Peder skriver:

  Ser spännande ut, tyvärr för dyrt för mig.

  Ber att få återkomma med lite frågor och funderingar kring hft i helgen

  Ha en bra dag, hoppas att du är med i LUMI :-)

 2. Tomas skriver:

  Ursäkta, men vad vet du egentligen om HFT?
  Testa att läsa lite utav de artiklar som finns på fidessa fragulator, the trade etc. Så att du inte gör bort dig.
  Vad jag vet handlar du bara på stockholm? stämmer detta?
  HFT utsätts man inte alls för i lika stor grad som om man använder en så kallad smart order router och handlar på BGY, Bats, CHIX, Turqouse etc….

  vill inte vara otrevlig men….

  • John Lönnqvist skriver:

   Tjena Tomas.
   Jag kommer enbart att tala om vad jag och mina kollegor upplever och ser i marknaden varje dag. Sen så finns givetvis risken att några institutioner kommer att sitta och argumentera om det jag säger, men det är fortfarande vår upplevelse detta handlar om.
   Jag har tidigare tradat Eurostoxx, DAX och S&P500 vilka alla är stadigt utsatta.
   HFT på svenska marknaden varierar på aktie, volatilitet, tidpunkt på dagen mm, men det blir helt klart mer och mer.
   Studerar man orderdjupet under några timmar i tex skf, atco, bol mm så är detta tydligt. Blir även fler och fler maskiner i aktierna som är stadigt kopplade till omx terminen.

 3. Verkar... skriver:

  …som dem har svårt att få talare till detta event. Blev själv erbjuden att delta fastän jag inte sitter på fronten. Dem har frågat runt till dem mest konstiga delarna hos banker och fonder. Dem skulle väl vilja få in propdeskarna i sthlm som kör HFT…men dem kommer nog inte vilja vara med :D

  • John Lönnqvist skriver:

   Hehe. Nej jag är inte så övertygad om detta skulle vara särskillt intresant om man själv satt på en stabil HFT.
   Får se hur det blir, kommer enbart att tala från vår synpunkt.

 4. Mr T skriver:

  Synpunkt 1:

  HFT gör att man inte kan göra riktiga volymer längre. Så fort man försöker göra en större order blir man ”front-runnad” av (predatory) algos. Dessa algos innebär att man som stor investerare i regel får betala en extra ”skatt” eller ”courtage” till HFT-aktörerna. Ibland är denna elektroniska ”front-running” av så utstuderad karaktär att man frågar sig hur den kan vara laglig. De som skall reglera detta är alldeles för oinsatta för att ens förstå vad som pågår. Hade de förstått, hade de antagligen blivit erbjudna jobb på de berörda firmorna.

  Synpunkt 2:

  De flesta regler har ändrats på senare år för att gynna maskiner i största möjliga mån. I vissa avseenden har HFT-aktörer fördelar gentemot andra aktörer på marknaden. Är det rimligt att det finns en gräddfil på en reglerad börs, hur lönsamt detta än är för börsen/HFT-företrädare?

  Ps Jag förväntar mig inte ärliga svar på någon av dessa frågor utan mest ”corporate bullshit”. Jag har dock tillräcklig insyn för att fatta att en del av det som pågår är ”borderline” och sannolikt borde regleras bättre. Men det kan man väl inte begära av FI, det finns ingen där som är kapabel att förstå vad som pågår. Tack för en bra blogg! Ds

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej Mr T.
   Tack för dina synpunkter. Frontrunning är något jag upplever varje dag, man vill köpa 2000 x på offret som visar 8000 och blir fylld på 300 aktier varav priset tradar 2 priser högre, suck!!

   Hör gärna av dig om du kommer att tänka på fler detaljer.

   Som du säger tror jag att det är för mycket pengar inblandat för börsen för att reglera detta bättre.

 5. Mr T skriver:

  Ytterligare en synpunkt:

  I utredningen av flash-crash-scenariot i USA var huvudslutsatsen att HFT när det verkligen gällde bidrog till att göra marknaden illikvid. Det brukar ju annars vara en av HFT-aktörernas klyschor att dra till med ”vi tillför likviditet och gör marknader mer effektiva”. Undersökningen visar på raka motsatsen. Vad gör då börsen? Man inför en Kalle-Anka-regel som stoppar handeln istället för att åtgärda själva huvudproblemet. Orsaken är att ”huvudproblemet” är otroligt lönsamt och att de har en mängd välbetalda lobbyister i Washington. (Sök gärna på nätet om Senatorn som gick från att vara rabiat HFT-kritiker till att förespråka att HFT-aktörer skulle bli ersatta av övriga börsaktörer för ”den likviditet de tillförde”. ZeroHedge har skrivit om detta)

  Angående påståendet om att HFT är bra för långsiktiga småsparare för att det tillför likviditet kommer här ett tänkvärt utdrag ur en intervju.

  FS: If HFT makes $20B a year, whose money is that?

  JS: On one level, the answer to this question is easy for most of what goes on under the heading of “HFT”: the money is coming from whoever is buying stocks that are marked up a penny or so because they were down a rung on the speed/latency ladder. This could be pension funds, retail investors, or anyone else in the world. So it’s coming from the market participants.

  Med andra ord är det en liten ”skatt” som vi alla små betalar till de riktigt stora spelarna.

  Läs denna artikel:

  ”It appears exchanges are conspiring with a privileged group of high-frequency traders in a massive fraud,”

  http://www.economywatch.com/economy-business-and-finance-news/high-frequency-trading-hft-wall-streets-latest-scam-18-08.html

  Den tekniken som beskrivs i artikeln är i praktiken legaliserad stöld. Den har numera stoppats av SEC. Vad som vore intressanta frågor att ställa till representanten för NasdaqOMX:

  Hur kunde ni som (oberoende !??) marknadsplats tillåta att några få av era kunder front-runnade resten av Era kunder? Hur skall man kunna lita på Er i framtiden när ni medverkat till (olaglig?) elektronisk front-running tidigare? Borde inte en marknadsplats erbjuda samma villkor för alla?

  Intressant att notera är att företrädare för NasdaqOMX (och Golman Sachs) först förnekade förekomsten av detta fenomen.

  Intressant att notera är också Nobelpristagaren Paul Krugmans slutsatser som alla går stick i stäv med HFT-lobbyn:

  ”There is a good case that such activities are actually harmful. HFT probably degrades the stock market’s function, because it’s a kind of tax on investors who lack access to super computers and at-exchange connectivity – which means that the money Goldman spends on those computers actually has a negative effect on national wealth.”

  En pinsam detalj är att Bernie Madoff var styrelseordförande i Nasdaq.

  • John Lönnqvist skriver:

   Tack Mr T.
   Bra info.
   Jag kommer nog inte att ägna någon tid åt att argumentera emot EFT då det är en diskussion jag tyvärr inte skulle komma någon vart med.
   Utan jag kommer att prata om hur vi kan försöka anpassa oss till dem.

   • Mr T skriver:

    Lycka till med Din presentation. Vore kul att ta del av den framöver här på bloggen i en kondenserad variant om Du har möjlighet till det.

    Själv har jag anpassat mig till problemet genom att handla andra marknader alltmer där algos (ännu så länge) inte fått alla fördelar utan det är mer av ett ”level playing field” mellan människa och dator.

    Kul också att Din blogg får mer uppmärksamhet, för den är mycket läsvärd.

 6. heta råvaror skriver:

  Hej tack för en bra blogg! länge sedan vi fick se en Bästa / Sämsta. Du kan inte bara presentera siffror när det går bra ;) trevlig helg!

  • John Lönnqvist skriver:

   Hej heta råvaror.
   Jag ber om ursäkt för att jag inte varit lika kontinuerlig med Bästa / Sämsta de senaste veckorna.
   Detta har ingenting med min trading att göra, utan har en naturlig förklaring som jag kommer att berätta mer om snart.
   Ser att du nyss börjat blogga. Kul :)

 7. A skriver:

  Vad är skillnaden mellan volym och omsättning?

 8. BullBear Jr skriver:

  Volym = antal aktier köpta
  Omsättning = omsättning

 9. A skriver:

  omsättning=köp+sälj?
  volym=enbart antalet köpta aktier?

 10. Fellow Trader skriver:

  Bra att du ska tala! Det gnälls ju ofta att många har vänt börsen ryggen, att det inte kommer in kapital från småsparare längre osv. HFT är för mig den enskilt starkaste orsaken för min misstro mot börsen. Nu handlar jag därför mer i mindre aktier dit maskinerna sällan når. På dem bara!!! :)

 11. L-O skriver:

  Hej
  ang. vad Fellow Trader skriver. Så undrar jag vad är egentligen skillnaden mellan en market maker och en market maker? Jag har köpt på mig en position i Arcam och jag ser att vid rapporter så försvinner orderdjupet inna rapport.

 12. L-O skriver:

  Angående förra inlägget. så menade jag naturligtvis algoritm och en market maker.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.