Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Intervju med John Lönnqvist, IG Markets

Berätta lite kort om dig själv och om din bakgrund? John Lönnqvist

Backar man bandet ca 9 år så åkte jag Snowboard professionellt i Svenska Landslaget och Olympialaget. Jag var rankad 10a i världen när jag skadade mitt vänstra knä så pass att jag inte kunde fortsätta på elitnivå. Därefter har jag arbetat och utbildat mig inom ramarna för sälj, kundrelationer, marknadsföring och lite ekonomi.

2007 började jag handla aktier mer aktivt. Jag köpte all litteratur, kurser, videos mm jag kunde hitta. Jag gjorde analyser, testade mig fram, gjorde misstag, läste mera, testade mig fram, gjorde misstag osv. Därefter har jag handlat både aktier och terminer på heltid sedan 2009 vilket har varit en tuff och utmanande resa som gett mig mycket erfarenhet kring många olika aspekter av tradingverksamheter.

Tror du att din långa erfarenhet inom just trading och derivathandel kan öka förståelsen för kundernas behov och situation ur deras perspektiv?

 Absolut. Det är många i finansbranschen som t.ex. kommer direkt från skolan eller dylikt och som inte varit i den psykologiskt pressade situationen att varje dag sätta sina pengar på spel för att kunna betala hyran mm. De lär sig promota en produkt, titta på ett chart eller lär sig lägga ordrar i marknaden men de är ofta längre bort än vad de själva förstår ifrån den typ av trading och press som våra kunder dagligen arbetar med.

Både där och på de mer tradingtekniska bitarna är jag övertygad om att jag kan tillföra mycket till både våra befintliga och blivande kunder. Min vision är att skapa en mer personlig kontakt med våra kunder där de ska kunna höra av sig till mig med problem och utmaningar som de upplever med sin egen trading.

Vilka olika områden kommer du att arbeta med på IG Markets?

Som det ser ut just nu så kommer jag framöver varje morgon förse våra kunder och andra intresserade med ett kort morgonbrev där jag på ett översiktligt sett kommer att förbereda våra kunder inför tradingdagen på liknande sätt som jag själv gjorde när jag tradade. Många av våra andra kontor, framförallt i London och Australien har stora analysavdelningar från vilka jag kommer att kunna leverera genomarbetat material till svenska marknaden. Jag kommer att hålla i lite utbildningar till våra kunder. Skriva artiklar och göra videos mm för att förenkla för alla som tradar med IG Markets.

Sedan kommer jag även ha en del kontakt med media samt arbeta med olika PR events mm.

Vad tycker du gör IG Markets till en bra mäklare?

IG Markets är i dag världens största CFD aktör med kunder i 116 länder. Som kund hos IG Markets har du genom vår lättillgängliga tradingplattform tillgång till flera tusen marknader vilket är fantastiskt. Genom att vi är så pass stora så kan vi leverera väldigt konkurrenskraftiga spreadar samt courtage.

Jämför man med andra CFD aktörer så ger vi genom vår DMA funktion för aktier tillgång till det faktiska orderdjupet på aktier. De flesta av våra konkurrenter bestämmer vilken spread de vill visa dig som trader och tar tillfället i akt att ofta ändra sin spread till kundens nackdel. Detta göra att du ovetandes betalar mycket högre avgifter till den mäklaren än vad de ger sken av.

Hos oss handlar du till exakt samma pris som på börsen vilket ger dig som handlar via IG Markets en stor kostnadsfördel till skillnad från om du skulle handla hos många konkurrenter. Några konkurrenter marknadsför att de har courtagefri handel, men sätter du dig ner och räknar på hur mycket dyrare varje affär blir när market makern lägger till ett extra tick från dig vid varje trade så blir det ruskigt dyrt. Jämför man med mäklare generellt så kan vi ju ta upp fördelen med CFD kontrakten i sig kontra andra derivat. Genom att du bara behöver betala en marginal av vad det t.ex. skulle kosta att köpa 2000 aktier när du handlar CFD:s binder du inte upp lika mycket av ditt kapital i marknaden. Detta ger dig möjlighet att sprida dina risker genom att handla andra aktier, valutor, råvaror, index mm.

CFD:s är väldigt lätta att handla jämfört med andra derivat i och med att de exakt följer underliggande marknad (ex Volvo eller OMXS30). Jämför man med andra derivat som t.ex. Minifutures, Warranter, Turbos mm så är CFD:s mycket enklare att förstå sig på i och med prissättningen och genom att vår handelsplattform tydligt visar dig vilken hävstång du får i marknaden.

Tittar du t.ex. på minifutures eller warranter för OMXS30 så har du ett tjugotal olika att välja på för sälj, och ett tjugotal för att köpa med en mängd olika förteckningar enbart för t.ex. OMXS30. Det är helt enkelt väldigt mycket lättare och mer transparent att handla CFDs genom vår IG Markets.

Vad vill du säga till de av våra läsare som ännu inte provat CFD-handel? På vår hemsida finns det väldigt mycket information om CFD:s.
Öppnar du ett konto hos oss får du tillgång till ett utbildningsprogram som heter Tradesense där du under några veckor får lära dig mer om hur du tradar CFD:s genom vår tradingplattform som förutom marknaden även ger dig tillgång till charts, teknisk analys, nyheter mm. Att öppna ett konto är för övrigt gratis och det finns ingen minsta gräns för hur mycket kapital du måste föra över.
Du kan också testa att handla via vårt Demo-konto som du enkelt öppnar upp på hemsidan. Du är också varmt välkommen att ringa till mig eller några av mina kollegor på 08-505 15 000 .

Förklara lite kort vad ”spreaden” innebär för kunden!  Många vet inte riktigt vad detta är och ibland dyker det upp frågor huruvida man betalar spread både när man öppnar och stänger en position.

Spreaden är skillnaden mellan köp-och säljkurs. T.ex. Volvo B  tradas i 104,40-104,50. Köparna bjuder 104,40 och säljarna erbjuder 104,50. 10 öre är i just Volvo den minsta möjliga spreaden, dvs. ett tick.Tyvärr utnyttjar många CFD aktörer detta till sin fördel då de själva visar en större spread för sina kunder.

När detta händer får kunden betala ett dyrare pris för att köpa, och ett sämre pris för att sälja. Och där emellan tjänar CFD aktören pengar på kundens ovetandes bekostnad. Den här dolda kostnaden är många gånger större än själva courtagekostnaden och därför finns det som jag tidigare nämnde aktörer som erbjuder ”courtagefri handel” då de tjänar mer pengar på sina bredare spreadar än på en courtageintäkt.

Detta tar vi på IG Markets avstånd ifrån och är även en av anledningarna till att vi erbjuder DMA (Direct Market Access) till våra kunder så att de kan se det riktiga orderdjupet på aktien de handlar. Vi har tom tagit detta ett steg längre då vi erbjuder bästa prisgaranti. Vårt system är uppkopplat till flera handelsplatser, s.k. MTF:er, och skulle det i samma ögonblick som du lägger din order finnas möjlighet att få ett bättre pris, t.ex. om kursen på börsen ändras eller om det finns ett bättre pris på någon annan handelsplats, så kommer du som kund få detta förbättrade pris.

Läs fler intervjuer från Stockpicker HÄR.

3 Responses to “Intervju Stockpicker”

 1. Jan skriver:

  Hej John.
  Jättebra om det är som du skriver. Skall prova ett tag
  och jämföra med att handla OMX index ”NDX” genom Avanza.
  Men för Gud,s skull, lägg inte ned denna sida.

  Mvh Boreen

 2. Ted Lindstam skriver:

  Det är verkligen intressant information du lyfter fram i intervjun! Skillnaden mellan DMA och Market Makers är enorm och man förstår ju att DMA är den enda vägen om man vill vara med i marknaden. Att ”Spela mot huset” är ingen hit!

  /TED

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.