Prenumerera:
På bloggen
På kommentarer

Intervju Axier

Lite andra frågor i denna intervju som gjordes i mitten på förra veckan.

Axier träffar John Lönnqvist, Marknadsanalytiker på IG Markets

Kan du berätta kort om dig själv?

För ca 9 år så åkte jag Snowboard professionellt i Svenska Landslaget och Olympialaget. Jag var rankad 10a i världen när jag skadade mitt vänstra knä så pass att jag inte kunde fortsätta på elitnivå. Därefter har jag arbetat och utbildat mig inom ramarna för sälj, kundrelationer, marknadsföring och lite ekonomi.

2007 började jag handla aktier mer aktivt. Jag köpte all litteratur, kurser, videos mm jag kunde hitta. Jag gjorde analyser, testade mig fram, gjorde misstag, läste mera, testade mig fram, gjorde misstag osv. Därefter har jag handlat både aktier och terminer på heltid sedan 2009, bla. på en tradingfirma som specialiserade sig på terminshandel. Förra året startade jag också en tradingblogg som snabbt blev mycket populär. Det har varit en tuff och utmanande resa som gett mig mycket erfarenhet kring många olika aspekter av trading.

IG Markets har funnits i Sverige i inte mer än ett par år, men bolaget har funnits betydligt längre än så, kan du berätta om hur IG Markets grundades och dess historia?

Huvudbolaget IG Index grundades 1974. Företaget grundades från början för att möjliggöra investeringar i guld, något som vid den tidpunkten var förbjudet för privatpersoner i UK. Grundaren Stuart Wheeler skapade därför ett guld-index för att komma runt förbudet och IG betyder därav Investors Gold.

IG Markets växte snabbt och har hela tiden legat i framkant av handelsteknologi, 1998 var de bland den första CFD aktör att erbjuda onlinehandel.

IG Markets expanderade världen över och vi har i dag kunder i 116 länder. Vi är även världens största CFD-aktör och är börsnoterade på FTSE 250.

2009 startade IG Markets sitt Stockholmskontor. I och med att IG Markets ligger i framkant med både vår handelsplattform och prissättning har vi snabbt kunnat växa även här.
CFDs är dessutom mycket lättare att trada än derivat som Minifutures, Warranter, Bull & Bear certifikat mm, så även från dessa instrument ser vi en tillströmning av kunder.

Hur ser ägarstrukturen ut idag?

IG Group där IG Markets ingår är noterat på London Stock Exchange. IG Group ingår i FTSE250-index och har ett börsvärde på drygt 17 miljarder SEK.

Hur skiljer ni er från andra CFD-mäklare?

Jämför vi med andra CFD aktörer så ger vi genom vår DMA funktion för aktier tillgång till det faktiska orderdjupet på aktier.

De flesta av våra konkurrenter bestämmer vilken spread de vill visa dig som trader och kan också ändra sin spread till kundens nackdel. Detta gör att du ovetandes betalar mycket högre avgifter till den mäklaren än vad de först ger sken av.

Hos oss handlar du till exakt samma pris som på börsen vilket ger dig som handlar via IG Markets en stor kostnadsfördel jämfört med om du skulle handla hos många av våra konkurrenter. Några konkurrenter marknadsför att de har courtagefri handel, men sätter du dig ner och räknar på hur mycket dyrare varje affär blir när market makern lägger till ett extra tick, dvs. ger en bredare spread, vid varje trade så blir det väldigt dyrt.

Vi på IG Markets har tom. tagit detta ett steg längre då vi erbjuder ”Price Improvement” som fungerar som en bästa prisgaranti. Vårt system är uppkopplat till flera handelsplatser, s.k MTF:er, och skulle det i samma ögonblick som du lägger din order finnas möjlighet att få ett bättre pris, tex om kursen på börsen ändras eller om det finns ett bättre pris på någon annan handelsplats, så kommer du som kund få detta förbättrade pris. Detta är helt unikt bland CFD-aktörer där de flesta ger kunden det pris de har skrivit in i orderförnstret och behåller mellanskillnaden till det bättre priset själv om priser förbättras. IG Market ”förlorar” ca 5 miljoner pund i månaden på att agera på detta sätt jämfört med våra konkurrenter! Förutom att vi tycker att det är det enda rätta sättet att exekvera kunders order så ser vi ”kostnaden” som en marknadsföringsåtgärd. Det händer ganska ofta att det ringer in kunder och ”erkänner att det har fått ett för bra pris och blir väldigt nöjda när vi förklarar att allt är i sin ordning.

Eftersom vi är så pass stora så har vi också möjlighet att leverera ett riktig vasst verktyg för charts, teknisk analys och orderläggning. Vi ligger även väldigt bra till när det gäller prissättning och smala spreadar.
Hur ser du på debatten om mäklare som tar positioner mot sina egna kunder och tjänar på deras förluster?

Den typen av mäklare har en helt annan affärside än vad IG Markets har. Vi vill arbeta med långsiktiga relationer till våra kunder och i och med det så vill vi att de ska tjäna pengar och därmed handla ännu mer hos oss.
När en kund köper en CFD så tar vi samma position i den underliggande marknaden för att hedga vår riskexponering gentemot kunden.
Vi har också DMA (Direct Market Access) på aktier som jag tidigare nämnt och det betyder att våra kunder ser det riktiga orderdjupet på börsen. I och med detta så ger vi våra kunder total transparens till skillnad från många andra CFD aktörer.
Jag som själv varit trader skulle aldrig trada mot huset, det är svårt att vinna ett sådant spel i längden.

Spread betting har genom flertalet olika nya aktörer introducerats i Sverige och i Storbritannien erbjuder ni spread betting. Varför erbjuder inte ni denna tjänst i Sverige?
Spread Betting räknas som spel i Sverige och är därmed olagligt om du inte heter Svenska Spel.

IG Markets är ett stort börsnoterat bolag som dessutom är etablerade i Sverige så detta är inte aktuellt för oss.

Du har varit daytrader tidigare, vilka för- och nackdelar ser du med att använda CFDs?

En av fördelarna är att du kan handla aktier under samma förutsättningar som du kan göra hos vilken annan mäklare som helst men du behöver inte låsa upp mer än ca 5% av ditt kapital vilket ger dig en fantastisk möjlighet att diversifiera din portfölj. Dessutom är det lika enkelt att handla valutor, råvaror, aktieindex med mera genom samma plattform, IG Trader. Det är lika lätt att gå kort som lång i alla våra marknader.
Jämför vi med andra derivat som Mini Futures, Warranter, Turbos, Bull och Bear certifikat så är det stor skillnad. Vill du till exempel köpa en warrant eller minifuture på OMXS30 har du över 10 olika att välja på baserade på massa olika strategier med lustiga namn och prissättning. Köper du till exempel Bull eller Bear vid fel tillfälle kan du ha otur och få betala 1% spread. Det är inte så många som känner till prissättningen och de varierande spreadarna på dessa instrument, vilket är synd då många ändå handlar de.

En nackdel skulle kunna vara om du ska ligga på positionerna väldigt länge så behöver man ta med finansieringskostnaden i beräkningen även ifall vår spread även här är låg: +-2,5%.
Dessutom skulle vi ju gärna se att det kunde gå att handla CFDs i en svensk kapitalförsäkring.

Vad tror du om marknaden den kommande tiden?

Som trader så vande jag mig vid att inte ha för starka förutfattade påståenden om att marknaden till exempel ska upp X-antal procent i år.
Jag har en fundamentalt positiv syn på marknaden som helhet, men tittar vi på det semilånga perspektivet så finns det väldigt många intressanta händelser att anpassa sin handel till.
Denna typ av volatilitet är det många av våra kunder som tar tillvara på då det är lika lätt att gå lång som kort när du handlar CFDs.
Just för tillfället så ligger mitt fokus mycket på Japan med tanke på tragedin med tsunamin och kärnkraftsverken som de har stora problem med.

Vi har sett hela marknaden reagera kraftigt på Japans lokala problem då det påverkar många även utanför landet, hittar de en lösning på kärnkraftsproblemet så skulle jag inte vara förvånad om vi ser en lika kraftig återhämtning då vi fortfarande ligger i en stark upptrend.

När det kommer till min personliga åsikt om den svenska marknaden så tittar jag på OMXS30 som exempel. Jag ska inte gå in för djupt på min filosofi för då skulle intervjun bli väldigt lång. För mig är det viktigt att titta på olika nivåer i marknaden och jämföra dem med vad som händer i världen. Just nu är den semilånga upptrend vi sett från ca ett år tillbaka bruten. På korta sidan vill jag helst inte se index under 980. 1100 på uppsidan är en extremt intressant nivå och kan vi se priset stabiliseras ovanför 1100 så finns det god potential att vi snart är uppe och utmanar 1182. Kan vi bryta igenom 1182 blickar jag i första hand på området runt 1260.

Jag anser att det är väldigt viktigt att investerare har en plan för olika scenarion. Alla vet att det inte går att förutspå marknaden, det går bara göra kvalificerade gissningar och efter det hantera sin riskexponering.

Axier har även en Blogg.

Du kan också prenumerera på Axiers nyhetsbrev här (höger på sidan).

One Response to “Intervju Axier”

  1. […] Läs mer på Bull Bear Trading […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.